U planu izgradnja regionalnog sistema za upravljanje otpadom “Kalenić” 

Foto-ilustracija: Unsplash (Bas Emmen)

Kod Uba će u narednom periodu biti izgrađen regionalni sistem za upravljanje otpadom “Kalenić”. O realizaciji ovog projekta razgovarali su ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, predstavnici lokalnih samouprava Kolubarskog i Mačvanskog upravnog odbora, kao i grada Beograda.

“Ovo je kapitalni projekat koji je od suštinskog značaja za očuvanje životne sredine i unapređenje kvaliteta života naših građana. Po završetku radova, otpad će se na „Kaleniću“ tretirati po najsavremenijim standardima. Ovakvim projektima sistemski rešavamo problem upravljanja čvrstim otpadom i stvaramo uslove za sanaciju i rekultivaciju nesanitarnih deponija”, kaže Vujović, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima radovi bi trebalo da se odvijaju u dve faze. Prva podrazumeva izgradnju regionalnog sistema za upravljanje otpadom “Kalenić” na lokaciji Kalenić-Ub, odnosno izgradnju regionalne sanitarne deponije sa infrastrukturom – linije za separaciju otpada, saobraćajnice i dalekovoda.

U toj fazi biće obuhvaćeno 11 lokalnih samouprava – Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina i Ljig.

“Za drugu fazu, odnosno uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom na teritoriji lokalnih samouprava koje će gravitirati ka regionalnom centru, u toku je izrada potrebne planske i tehničke dokumentacije. U ovoj fazi, očekuje se da će se priključiti još četiri lokalne samouprave – Loznica, Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik, kroz izgradnju transfer stanice”, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, ovo je prvi od ukupno osam modernih regionalnih centara za upravljanje otpadom koji će se graditi u narednom periodu, a za njihovu izgradnju obezbeđeno je 100 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Regionalni centri će obuhvatiti više od 50 gradova i opština u Srbiji. Gradićemo ih u fazama, a „Kolubara Kalenić“ je najspremniji projekat i zato će biti prvi koji ćemo realizovati”, poručila je Vujović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti