Slab odziv Nišlija za subvencije za zamenu ložišta, najavljen novi konkurs

Foto-ilustracija: Pixabay

Preko 100 građana Niša se prijavilo na konkurs za subvencije za zamenu individualnih ložišta, što je skoro duplo manje od broja domaćinstava za koja je opredeljen novac – njih 200. Kao razloge za slabiji odziv građana direktor Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Dušan Radivojević navodi pandemiju i obimnu dokumentaciju, a najavljuje novi konkurs.

„Pre 10 dana završen je konkurs na kome su Nišlije mogle da se prijave kako bi zamenili šporete na drva i ugalj pećima na pelet ili se priključili na mrežu gasa ili toplane. Do utroška sredstava će se raspisati još jedan poziv, tako da će građani imati prilike i oni koji nisu u ovom prvom pozivu aplicirali, moći će da apliciraju kroz drugi poziv“, navodi Radivojević.

Za zamenu individualnih ložišta iz budžeta Grada Niša i Ministarstva zaštite životne sredine izdvojeno je 17,6 miliona dinara, što je, kako je ranije rečeno, dovoljno za 200 domaćinstava.

Međutim, broj prijavljenih u prvom pozivu je znatno manji od očekivanog, pa Radivojević najavljuje i novi konkurs, ali ne i kada će on biti.

„Zavisno od rada Komisije i dok nemamo jasnu situaciju koliko je sredstva utrošeno, na osnovu toga ćemo raspisati i drugi krug poziva“, kaže on.

Na pitanje novinara zašto se malo građana odazvalo na konkurs, Radivojević kao moguće razloge navodi korona virus i obimnu dokumentaciju.

„Da li je kovid jedan od razloga zašto građani nisu u dovoljnom broju aplicirali, možda obimna dokumentacija, svakako ovo će biti pokazatelj svima da kažem oni koji su bili neodlučni ili koji nisu izdvojili vreme da pripreme odgovarajuću dokumentaciju da kroz drugi poziv koji će Grad raspisati dobiju subvencije od Grada koje su značajne u nabavci i prelasku na odgovarajući energent“, dodaje on.

Podsetimo, vazduh u Nišu je u proteklih meseci bio među najzagađenijima u Srbiji, o čemu su istraživali novinari Južnih vesti. Pored subvencija za zamenu individualnih ložišta, Ministarstvo za zaštitu životne sredine opredelilo je sredstva i za pošumljavanje i ozelenjavanje za taj grad.

Izvor: Južne vesti 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti