Prvi ugovor o zameni stolarije u avgustu, subvencije i za solarne panele

Foto-ilustracija: Pixabay

Srbija je nedavno dobila novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, kao i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije što je jedan od ključnih koraka u energetskoj tranziciji. Zahvaljujući ovom zakonodavnom okviru, udeo energije dobijene iz obnovljivih izvora značajno će se uvećati u narednim godinama što će doprineti zdravijoj životnoj sredini.

Ugradnja solarnih panela sada je jednostavnija nego ikada, a čitava procedura obavlja se u četiri koraka. Kako je saopšteno na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike, država će subvencionisati ugradnju solarnih panela.

“Procedura za dobijanje dozvola za ugradnju solarnih panela je novim zakonom pojednostavljena, sve se završava u četiri koraka. Nakon izrade projekta, lokalna samouprava daje odobrenje, jer nije više potrebna građevinska dozvola. Posle instaliranja sistema, potpisuje se ugovor sa lokalnom distribucijom koji će takođe biti jednostavan, tipski”, objašnjava ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlovićeva.

Ujedno se radi i na uvećanju energetske efikasnosti, kako u domaćinstvima, tako i u industriji, što će građanima pomoći da uštede električnu energiju i smanje račune za struju. Kada je reč o zameni stolarije i izolaciji, Mihajlovićeva ističe da će prvi ugovori sa građanima biti potpisani već u avgustu.

“Trošimo u našim domaćinstvima 40 odsto više energije nego što troše prosečna domaćinstva u EU.  Zamenom stolarije i izolacijom ćemo uštedeti, trošiti manje energije. Podsećam da će država i lokalna samouprava učestvovati sa 50 odsto ukupnih troškova. U avgustu očekujemo prve ugovore sa građanima i videće se rezultati već sledeće grejne sezone”, saopštila je ministarka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti