Električna Kia EV6 dostupna za rezervaciju

Foto: Tviter skrinšot

Južnokorejski brend nedavno je podelio uvid u svoj prvi isključivo električni model EV6, a sada je ovo vozilo moguće rezervisati i u našoj zemlji. Prve isporuke očekuju se na jesen, a budući vozači ovog ekološkog automobila zasigurno će uživati u sjajnim performansama EV6 koje će ga učiniti jednim od najtraženijih električnih vozila (EV).

Kada govorimo o električnim automobilima, vozače najviše interesuju domet i vreme punjenja baterije, a električna Kia se, kada su u pitanju ove dve stavke, može pohvaliti impresivnim brojkama.

Sa jednim punjenjem ovaj model može preći 510 km, dok je vreme punjenja od 10 do 80 odsto samo 18 minuta. Za domet od 100 km EV6 se može napuniti za rekordnih 4,5 minuta pa se, barem kada je u pitanju vreme provedeno na punjaču, ovo ekološko vozilo ne razlikuje mnogo od benzinaca i dizelaša.

Maksimalna brzina EV6 je 260 km/h, dok je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h moguće za samo 3,5 sekundi. EV6 je zasnovan na novoj hjundaijevoj E-GMP platformi koja svojim ravnim dnom nudi više različitih oblika unutrašnjosti kao i više prostora u kabini, što nije tako često kada su u pitanju EV.

Enterijer ovog ekološkog četvorotočkaša podjednako ostavlja “bez daha” kao i njegova spoljašnjost. Pred vozačima se nalazi široki, zakrivljeni dvostruki displej visoke rezolucije koji pruža jasnu, nesmetanu vidljivost, a istovremeno pruža intuitivni meni i vizuelne elemente, piše na sajtu Kia.rs.

Takođe, EV6 višestruko čuva životnu sredinu – ne samo kada su u pitanju izduvni gasovi, već su i sedišta izrađena od recikliranih plastičnih flaša, visokokvalitetne veganske kože ili jelenske kože.

Vozači mogu da se opredele za verziju sa pogonom na zadnje točkove (RWD) i jednim elektromotorom ili pogonom na sva četiri točka (AWD) i dva motora. One koji vole da putuju posebno će obradovati vest da Kia EV6 može da vuče čak 1.600 kg tereta, a uz to je opremljen funkcijom V2L (vehicle-to-load) koja deluje kao praktičan prenosni izvor električne energije.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti