Bez zastoja u isporuci energije i energenata

Foto-ilustracija: Pixabay

Radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima saopštila je da država obezbeđuje dovoljne količine energije i energenata za domaćinstva i privredu u narednom periodu, a dodatnim uvozom električne energije i prirodnog gasa osigurana je energetska bezbednost.

Članovi Radne grupe predstavili su izveštaje o potrošnji i stanju rezervi mazuta, kao i informacije o proizvodnji, transportu i potrošnji uglja u termokapacitetima, a razgovarano je i o planovima za naredni period, s obzirom na najavljeni pad temperatura, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Predstavnici „Elektroprivrede Srbije“ istakli su da proizvodni kapaciteti rade u uslovima intenzivnih snežnih padavina i niskih temperatura.

Takođe, preduzimaju se i sve neophodne mere kako bi proizvodnja, transport i potrošnja uglja bili na planiranom nivou. Hidrokapaciteti rade u uobičajenom režimu za ovaj period godine.

Predstavnici EDS-a ukazali su na to da snežne padavine za sada nisu dovele do ozbiljnijih problema sa snabdevanjem potrošača u Srbiji električnom energijom, a prenosni sistem takođe funkcioniše bez problema.

Na sednici je razgovarano i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji, pri čemu je konstatovano da se zbog najavljenog pada temperatura očekuje rast potrošnje gasa u narednim danima.

Isporuka toplotne energije odvija se bez većih problema. Iz „Beogradskih elektrana“ je rečeno da će korisnicima daljinskog grejanja isporučivati toplotnu energiju 24 časa dnevno zbog najavljenih ledenih dana.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Javnog preduzeća „Srbijagas”, „Elektroprivrede Srbije” i AD „Elektromreže Srbije”.

Takođe, prisustvovali su i predstavnici „Elektrodistribucije“, „Naftne industrije Srbije” a.d, Poslovnog udruženja „Toplane Srbije”, JKP „Beogradske elektrane“, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ-a, RB Kolubara, „Transportgasa“, JP PEU Resavica i „Srbija Kargo“ a.d.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti