Neophodne hitne investicije u elektroenergetski sistem

Foto-ilustracija: Pixabay

Srbija se i dalje nalazi u ozbiljnoj energetskoj krizi i potrebna su velika i hitna investiranja u elektroenergetski sistem, istakla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Kako objašnjava, neophodne su velike investicije u EMS, EDS i posebno u EPS, koji 30 godina nije izgradio nijedan kapacitet.

”Elektrodistribuciji Srbije“ je potrebno mnogo više novca za održavanje distributivne mreže da bismo mogli mirno da dočekamo svaku zimu, a ne da odjednom približno 130.000 ljudi ostane bez struje i da više od dve hiljade megavata bude van sistema”, naglasila je ona.

Ministarka je upozorila na to da će ova situacija da potraje i duže, da su odvojena velika sredstva za nabavku dodatnih količina mazuta, kao i za uvoz električne energije.

“Treba da razmatramo i kupovinu kapaciteta van granica Srbije, ali da vidimo koji su to energetski kapaciteti. Svakako je potrebno da ulažemo u kapacitete kod nas i da sprečimo da se ovakve krize ponove”, podvukla je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, potvrdio je da se u ponedeljak očekuje stabilizacija elektrosistema i da imamo dovoljno struje za sopstvene potrebe, uz minimalan minus kada budu najhladniji dani.

Na sednici Vlada koja je održana juče rečeno je da će svim građanima koji zbog pada elektroenergetske mreže, usled obilnih snežnih padavina, nekoliko dana nisu imali električnu energiju biti umanjeni računi za struju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti