Srbija otvorila Klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU, Koalicija 27: Čeka nas puno posla

Foto: Vlada Republike Srbije

Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji u Briselu otvoren je Klaster 4 – Zelena agenda i održiva povezanost, koji obuhvata četiri poglavlja: Poglavlje 14 – Transportna politika, Poglavlje 15 –  Energetika, Poglavlje 21 – Trans-evropske mreže i Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene, navodi se u saopštenju Vlade.

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da se otvaranjem Klastera 4 otvaraju i mogućnosti za dovođenje novih investicija iz EU u Srbiju i to u oblasti zaštite životne sredine, energetike i održive poveznosti, napomenuvši da je Srbija pripremila brojne projekte od kojih neke već sprovodi uz finasijsku pomoć EU.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je otvaranje poglavlja ogromna motivacija za dalje reforme u oblasti vladavine prava, javne uprave, privrede i ekonomije.

Ona je naglasila da je sve veći fokus na zaštiti životne sredine i da je ta tema sve prisutnija u Srbiji i izrazila nadu da će Srbija 2022. godine otvoriti i Klaster 3, koji je, kako je navela, spreman, a da je sledeće na agendi priprema za otvaranje Klastera 5.

Na pres konferenciji Koalicije 27, održanoj povodom otvaranja Klastera 4, predstavnici organizacija civilnog društva zaključili su da je ovo dobra vest za Srbiju, ali da nas čeka puno posla.

Izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije Tanja Petrović istakla je da se u otvaranju Poglavlja 27 ogleda namera Evropske unije da motiviše Srbiju da ubrza proces reformi u oblasti zaštite životne sredine, ali da je naš napredak u ovoj oblasti i dalje vrlo ograničen.

Foto: Medija centar / Fejsbuk skrinšot

Ona je napomenula da većina preporuka civilnog društva nisu ni razmatrane ni usvojene od strane institucija od 2014. godine, kao i da je primena zakona vrlo neefikasna te da se ne može govoriti o nekakvom značajnom poboljšanju kvaliteta životne sredine.

Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole (BOŠ) osvrnula se na brojne ekološke probleme  u Srbiji – zagađenje voda, vazduha, divlje deponije, pa čak i na problem buke, i zaključila da nas čeka nas jako puno posla te da samo otvaranje Klastera nije trenutak da „spavamo na lovorikama“.

Goran Sekulić iz WWF Adrije upozorio je da aktuelni zakoni i strategije imaju mnogo nedostataka, te da je važno da se u rešavanje nagomilanih problema uključi civilni sektor i stručnjaci iz svih relevantnih oblasti.

„Ne možemo u jednim strategijama da pričamo o dekarbonizaciji, a kroz druge o izgradnji novih energetskih kapaciteta bazirnih na fosilnim gorivima“, rekao je Sekulić.

Koaliciju 27 osnovale su organizacije civilnog društva 2014. godine sa ciljem da prate i doprinose procesu usklađivanja i primene politika i propisa Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije u oblasti životne sredine i klimatskih promena (Poglavlje 27).

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti