Energetika – potencijal za nove investicije i privredni razvoj

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Međunarodna konferencija „Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza” svečano je otvorena u hotelu Mona Plaza u Beogradu. Konferenciju organizuje Konfindustrija Est Evropa i Konfindustrija Srbije, uz podršku Konfindustrije.

Ideja organizatora je da se ovom prilikom na jedinstveni način italijanskim kompanijama predstave mogućnosti ulaganja i prodaje koje im energetski sektor nudi u regionu Balkana, tacnije u Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Grčkoj.

Konferenciju su svečano otvorili prof. dr Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre, ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo, potpredsednica Konfindustrije zadužena za internacionalizaciju italijanskih kompanija Barbara Beltrame Đakomelo i predsednik Konfindustrija Srbija Patricio Dei Tos.

Kako je istakla ministarka Mihajlović, energetika, posebno sektor obnovljivih izvora energije je najbitniji za privredni razvih, investicije i nova radna mesta, posebno u momentima krize.

“Zajedno sa investitorima, našim partnerima iz Italije i ambasadorom razgovaraćemo o unapređenju bilateralnih odnosa, poboljšanju saradnje u energetskom sektoru. Od 2009. godine Srbija i Italija su strateški partneri, blizu 50.000 ljudi zapošljavaju italijanske kompanije kod nas, ali je važno da se povećaju investicije u energetici, pre svega u OIE“, rekla je ona i dodala:

“Imamo potpuno nov zakonodavni okvir, pohvaljen od cele Evrope, posebno Zakon o korišćenju OIE. Imamo sve uslove za nove investicije i nema vremena za čekanje, potrebno je da što pre počnemo da sarađujemo. Sada je trenutak da pokrenemo potpuno novi investicioni ciklus i da i javni sektor i privatne kompanije učestvuju u tome“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima u energetskom miksu Srbije obnovljivi izvori energije čine svega 3,7 odsto što je malo u odnosu na ono što Srbija želi da postigne. Ono što je kočnica budućem razvoju jeste proizvodnja iz uglja, posebno što “lignit koji čekamo nemamo dovoljno”.

“Moramo da izađemo iz upotrebe uglja. Druga oblast u kojoj smo ranjivi je gas, čak 90 odsto uvozimo i to kroz dve rute od jednog dobavljača. Regionalno moramo jače da se povežemo, strateško opredeljenje je sigurnost”, dodala je ministarka.

Učesnici konferencije imali su priliku da od stručnjaka iz oblasti energetike čuju sve o energetskoj tranziciji, ceni električne energije, aukcijskom sistemu, razvoju gasovoda i regionalnom povezivanju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti