Crna Gora – U planu povećanje udela solarnih i vetroelektrana u energetskom miksu 

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore ima u planu pokretanje sveobuhvatnog programa koji se odnosi na povećanje udela solarnih i vetroelektrana u energetskom miksu izvora zemlje, a sve uz tehničku podršku EBRD-a.

“Program će svakako obuhvatiti reviziju zakonodavstva kako bi se razjasnio okvir za konkurentnu nabavku energije iz obnovljivih izvora i odgovarajući mehanizam podrške, kao i osmšljavanje i sprovođenje aukcija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora”, piše u saopštenju Ministarstva.

Kako se dalje navodi, konkurentno nadmetanje, kroz koje će podrška biti obezbeđena putem šeme zasnovane na tržistu, to će omogućiti dodavanje novih proizvodnih kapaciteta, po konkurentnim cenama uz postizanje ciljeva integracije tržista, a sve u skladu sa obavezama koje proizilaze iz članstva u Energetskoj zajednici.

Ovo će omogućiti Crnoj Gori da iskoristi svoje izvore vetra i sunca, po konkurentnim cenama i podstakne upotrebu čiste energije u održivom i raznovrsnom energetskom sektoru.

Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije biće razvijen kao deo zadatka, sa ciljem promovisanja veće upotrebe energije iz obnovljivih izvora. 

Planirano je da se Zakonom utvrdi širok okvir za procese kontinuiranog nadmetanja za obnovljivu električnu energiju i definišu pravila za pružanje podrške projektima obnovljive energije. Takođe, Zakon će precizirati tranzicione mehanizme koji će biti na snazi do uspostavljanja tržista dan unapred.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti