Projekat jačanja kapaciteta na Zapadnom Balkanu BACID III produžen do 2024. godine

Foto-ilustracija: Pixabay

Gradovi i opštine sa visokom finansijskom autonomijom bili su otporniji kako tokom ekonomske krize 2008. godine tako i trenutno tokom pandemije virusa korona, zaključeno je na skupu povodom produžetka BACID III programa jačanja kapaciteta (Good Governance) Austrijske agencije za razvoj. Trogodišnji program jačanja kapaciteta Dunavske regije i Zapadnog Balkana BACID III (Building Administrative Capacity in the Danube Region & Western Balkans) produžen je do 2024. godine.

„Dobra uprava (Good Governance/Corporate Governance) ne uspeva od danas do sutra, naprotiv transparentna i dobra uprava je veliki i dugogodišnji posao. Na dobroj upravi mora redovno da se radi a aktuelna pandemija je još povećala izazove na lokalu“, izjavio je generalni sekretar Austrijskog saveza gradova i opština Tomas Veninger.

Zbog toga su pokrovitelji programa Austrijska agencija za razvoj, Austrijski savez gradova i opština i Centar za istraživanje uprave (KDZ) odlučili da se projekat BACID III produži do 2024. godine i da se projekti na Zapadnom Balkanu i u Republici Moldaviji i dalje podržavaju.

„Uspešni primeri decentralizacije su digitalni projekat u oblasti mobilne nege starih lica u Velesu u Severnoj Makedoniji i digitalizacija upravljanja javnim parkiralištima u Somboru“ istakao je Veninger.

Oba projekta zasnivaju se na saradnji zaposlenih u javnoj upravi, civilnog društva i stanovništva kao i donosioca odluka. Aktivnim učešćem sve grupe profitiraju boljim javnim servisom.

Projekat BACID III

BACID III projekat – Jačanje kapaciteta Dunavske regije (Building Administrative Capacities in the Danube Region) je krajem 2021. produžen za dodatne dve i po godine i biće finansiran od strane Austrijske razvojne agencije iz sredstava austrijske razvojne saradnje. Izuzetno uspešni projekti prethodnih godina bili su inicijativa za održivi razvoj opština. Više od 70 manjih projekata i Online-platforma prvi put čine stepen decentralizacije lokalne samouprave i opštinske finansije u jugoistočnoj Evropi transparentnim i javno dostupnim. Lokalni projektni partneri su ReSPA (respanet.eu) i NALAS (nalas.eu).

Ubuduće su u okviru mreže planirani projekti sa Bečom – Grupa Evropa i međunarodni odnosi Magistratske direkcije ili kancelarije Beča u inostranstvu – EuroComm-PR.

Austrijski savez gradova i opština je predstavništvo gradova i većih opština u Austriji. Trenutno je zastupljeno 259 opština. U gradovima u Austriji živi 5,5 miliona stanovnika, 71 odsto radnih mesta se nalaze u gradovima.   

Izvor: Eurocomm-PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti