Dunavski biznis forum – Implementacija Dunavske strategije od ključne važnosti

Foto: JVP „Srbijavode“

Deseti po redu Dunavski biznis forum održan je u Novom Sadu, koji je i pored otežanih uslova okupio više od stotinu učesnika iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji su dali puni doprinos novim stvaralačkim izazovima i putevima.

Dunavski biznis forum je jedan od najznačajnijih regionalnih skupova, posvećen je implementaciji Dunavske strategije i uticaju biznisa na njen odgovoran i održiv razvoj.

Osnovni zadatak Foruma je afirmacija Dunavske strategije, vidljivost ostvarenih rezultata i unapređenje saradnje na svim poljima privrednog i društvenog stvaralaštva, navodi se u saopštenju.

Jedan od glavnih panelista na temu „Dunavska strategija-pozitivna iskustva i mogućnosti“ bio je direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović, koji je u svom izlaganju istakao izuzetan strateški položaj reke Dunav i njegove potencijale za razvoj poljoprivrede, vodoprivrede, energetike, industrije i turizma. On je naglasio da su značaj i potencijali reke Dunav za Republiku Srbiju takođe ogromni, ali da još uvek nisu dovoljno iskorišćeni i da je upravo suština Dunavske strategije da se svi potencijali Dunava mogu iskoristiti samo kroz zajedničku saradnju podunavskih zemalja.

Svi učesnici su se složili da je jedan od osnovnih ciljeva strategije, čije stubove čine biznis, transport, zaštita životne sredine, kao i kultura, što bolje povezivanje i razmena iskustava radi dostizanje boljeg životnog standarda u regionu.  

U pripremi su zaključci i preporuke kako unaprediti saradnju i održivi razvoj, koristiti znanje i na realističnim osnovama, poštujući regionalne specifičnosti, efikasnije koristiti rečne i industrijske potencijale.

Nakon održanih panel diskusija, u okviru svečanog programa dodeljena su priznanja “Dunavski cvet”, “Dunavska povelja” i “Lider održivog razvoja i konkurentnosti”. Direktoru JVP “Srbijavode” dodeljeno je priznanje “Dunavski cvet” za njegov doprinos izgradnji i jačanju prosperiteta regiona.

Dunavski biznis forum organizovan je pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine i Privredne komore Srbije zajednički su realizovali Media invent, Unija poslodavaca Srbije, Institut evropskih regiona iz Salzburga i Evropsko udruženje razvojnih agencija iz Slovenije.

Izvor: JVP „Srbijavode“

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti