EU proglasila 23. septembar Organskim danom

Foto-ilustracija: Unsplash (Dan Gold)

Evropski parlament, Savet i Komisija potpisale su zajedničku deklaraciju prema kojoj će se svake godine 23. septembar obeležavati kao Organski dan EU.

Proglašenje Organskog dana deo je Akcionog plana za razvoj organske proizvodnje, usvojenog u martu, a njegov cilj je podizanje svesti o organskoj proizvodnji.

Komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski izjavio je da je to prilika da se promoviše ključna uloga koju organska proizvodnja ima u tranziciji na održive prehrambene sisteme, saopštila je Evropska komisija.

„Slavimo organsku proizvodnju, održivi tip poljoprivrede gde je proizvodnja hrane u harmoniji s prirodom, biodiverzitetom i dobrobiti životinja“, rekao je Vojćehovski na ceremoniji potpisivanja deklaracije.

Vojćehovski je dodao da je 23. septembar jesenja ravnodnevnica, kada dan i noć isto traju, što je „simbol ravnoteže između poljoprivrede i životne sredine koji idealno odgovara organskoj proizvodnji“.

Cilj Akcionog plana za razvoj organske proizvodnje je da se znatno poveća proizvodnja i potrošnja organskih proizvoda kako bi se ostvarili ciljevi strategija Od njive do trpeze i za biodiverzitet, uključujući manju upotebu đubriva, pesticida i antimikrobnih sredstava. Plan je da do 2030. četvrtina poljoprivrednog zemljišta u EU bude pod organskom poljoprivredom.

Akcioni plan predviđa 23 akcije strukturirane oko podsticaja potrošnje, povećanja proizvodnje i daljeg unapređenja održivosti sektora a sa ciljem da mu se obezbedi izbalansirani rast.

Komisija je saopštila da organska proizvodnja nosi brojne koristi – na organskim površinama je biodiverzitet bogatiji za oko 30 odsto, životinje koje se gaje na organski način uživaju veće blagostanje i dobijaju manje antibiotika, organski farmeri imaju veće prihode i otporniji su (na krize). Takođe potrošači tačno znaju šta dobijaju jer proizvodi imaju EU logo organskog proizvoda.

Izvor: Euractiv/Beta

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti