Akcija spašavanja ribe i riblje mlađi iz razliva Dunava i Save

Foto-ilustracija: Pixabay

U proteklih deset godina JP “Vojvodinašume” u skladu sa Programom upravljanja ribarskim područjem sprovodi najveće akcije spašavanje ugrožene ribe i riblje mlađi iz razliva reka Dunav i Sava.

Razliv je zaleđe reka (rukavci, kubici, bare, depresije) koje se puni vodom iz glavnog toka reka i idealno su mesto za mrest ribe. Ukoliko dođe do naglog povlačenja reke u glavno korito reke, veliki broj pre svega riblje mlađi i sitnije ribe ostaje zarobljen u barama i depresijama Dunava i Save.

Akcija spašavanja ribe i riblje mlađi i njena translokacija u glavne rečne tokove reka Dunava i Save simbolično je nazvana „Milion jedinki riblje mlađi u 2021. godini vratimo Dunavu i Savi“.

U periodu od 15. jula do 15. septembra ove godine planirane su akcije spašavanja i translokacije na najkritičnijim mestima razliva Dunava i Save. Područja koja će biti obuhvaćena su “Obedska bara”, “Koviljsko-petrovaradinski rit”, “Apatinski rit“, “Monoštorski rit“.

U akciji “Vojvodinašuma” učestvuju zaposleni ovog preduzeća, a pozvali su i Udruženja sportskih ribolovaca da se uključe u ovu korisnu i humanu akciju spašavanja ribe i riblje mlađi.

Izvor: JP “Vojvodinašume”

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti