Ministarstvo zaštite životne sredine demantovalo optužbe za nezakonit konkurs

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DSzilard Morvai)

Koalicija organizacija civilnog društva Otvoreno o konkursima (OKO) i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) zatražile su reakciju tužilaštva povodom konkursa Ministarstva zaštite životne sredine koje je, kako kažu, nezakonito dodelilo 70 miliona dinara projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine.

Optužujući Ministarstvo zaštite životne sredine za brojne nepravilnosti prilikom vrednovanja i raspodele sredstava, kao i javnih navoda o koruptivnim radnjama, organizacije OKO i DZPPS zahtevaju hitnu obustavu sprovodjenja spornog konkursa i raspisivanje novog koji će u potpunosti biti sproveden u skladu sa zakonom.

“Ovako sproveden postupak za posledicu ima raspodelu značajnog iznosa sredstava vladinim, nevladinim GONGO organizacijama (government organized non-government organization) i drugim organizacijama koje su ili osnovane neposredno pre raspisivanja konkursa ili se nikada nisu ni bavile pitanjem zaštite životne sredine, dok su sa druge strane udruženja koja godinama daju značajan doprinos u toj oblasti ostala uskraćena za ovu vrstu podrške”, navode organizacije OKO i DZPPS u svom saopštenju.

Ovim povodom oglasilo se i Ministarstvo u čijem se saopštenju navodi da pomenute optužbe nisu utemeljene na činjenicama, već na ličnom nezadovoljstvu udruženja za koja nisu preliminarno opredeljena sredstva.

“Kriterijumi za raspodelu sredstava su transparentni, što je jasno svakom učesniku, jer su navedeni u konkursnoj dokumentaciji, u skladu sa Uredbom koja reguliše sprovođenje ovakvih javnih poziva. Predstavnici civilnog društva koji nisu zadovoljni plasmanom projekta koji su kandidovali, imaju priliku da u roku od osam dana od dana objavljivanja preliminarne liste, dostave prigovor. Preliminarna lista je objavljena 30. jula, a svi prigovori koji stignu u propisanom roku, biće razmotreni pre objave konačne liste po kojoj će sredstva biti dodeljena”, saopštilo je Ministarstvo.

Tvrdnje prema kojima na preliminarnoj listi ima “fantomskih” udruženja koja nisu registrovana u Agenciji za privredne registre Ministarstvo demantuje navodeći da je reč o jednoj slovnoj grešci pa je tako udruženje „BE International“ slučajno navedeno kao „BI International“.

Energetski Portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti