Jačati međunarodnu saradnju u oblasti energetike

Foto: Vlada Republike Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović imala je u Varšavi, na marginama ministarskog sastanka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC), više bilateralnih sastanaka sa učesnicima tog skupa.

Mihajlović je razgovarala sa ministrom za klimu i životnu sredinu Poljske Mihalom Kurtikom o saradnji u energetskom sektoru, izazovima u procesu energetske tranzicije i poseti predsednika Poljske Andžeja Dude Srbiji.

Ona je na sastanku ukazala na potrebu jačanja saradnje u oblasti energetike, s obzirom na slične izazove sa kojima se suočavamo, dodavši da je Srbija donela nove zakone, što je osnova za proces dekarbonizacije.

“Veoma je važno da koristimo dobra iskustva drugih evropskih zemalja. Takođe, postoji puno prostora za saradnju i u oblasti obnovljivih izvora energije, koji čine značajan deo novog investicionog plana Srbije, vrednog ukupno 17 milijardi evra”, rekla je ona.

Kurtika je istakao značaj razmene iskustava i strateškog planiranja, uz napomenu da Poljska vidi Srbiju kao jednog od važnih partnera na putu energetske tranzicije.

Sagovornici su postigli dogovor o tome da konkretni mehanizmi saradnje budu razrađeni memorandumom o razumevanju između dva ministarstva.

Taj dokument bi, između ostalog, uključio ohrabrivanje investicija u oblasti energetike, razmenu iskustava i naučno-tehnološku saradnju, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, a trebalo da bude potpisan tokom posete predsednika Poljske krajem godine.

Sa ministrom energetike Bugarske Andrejem Živkovom, Zorana Mihajlović je razgovarala o saradnji i regionalnom povezivanju, naglasivši da je izgradnja gasnog interkonektora jedan od prioritetnih projekata za povezivanje Srbije sa susednim državama i da smo spremni da do kraja oktobra počnemo radove.

Prema njenim rečima, ovaj interkonektor je izuzetno važan za nas jer želimo da diverzifikujemo i rute i dobavljače gasom, kako bismo obezbedili dugoročnu stabilnost u snabdevanju ovim energentom ne samo za Srbiju, već za čitav region.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sungrow Emea)

Takođe, postoji prostor da našu saradnju proširimo i na druge oblasti u energetici, posebno kada su u pitanju projekti u okviru Zelene agende, ocenila je ona i izrazila nadu da ćemo o tome razgovarati u narednom periodu i da ćemo zajedno raditi na projektima koji se tiču zelene energije.

Živkov je rekao da sve pripreme za početak radova na izgradnji gasne interkonekcije teku po planu, budući da je i za Bugarsku ovo važno pitanje.

U toku je procedura za izbor izvođača radova, spremili smo sva dokumenta i čekamo odluke nadležnih organa. Veoma je važno da granica između Srbije i Bugarske ne bude prepreka, već da nas ona povezuje ne samo u ovom, već i u drugim projektima, podvukao je on.

Na sastanku je bilo reči i o zajedničkom energetskom tržištu, kao i o unapređenju odnosa koji su ključni za stabilnost regiona.

Mihajlović se, takođe, sastala i sa ministrom kapitalnih investicija Crne Gore Mladenom Bojanićem, i tom prilikom naglasila da su zajednički projekti u energetskom sektoru ključni za stabilnost sistema u obe države.

Ona je poručila da je Srbija spremna da sarađuje sa Crnom Gorom na projektima izgradnje novih kapaciteta zelene energije.

Cilj nam je, kako je ponovila, da u narednim godinama i decenijama imamo više zelene energije i strateškim dokumentima pravimo plan kako da do 2040. godine imamo bar 40 odsto energije dobijene iz obnovljivih izvora, odnosno 50 odsto do 2050. godine.

“Deo naše vizije o Zelenoj agendi je održivi razvoj, odnosno ekonomska i energetska stabilnost ne samo za Srbiju, već i za zemlje regiona, zbog čega je potrebno da sarađujemo, pre svega u oblasti OIE, da razmenjujemo iskustva i zajednički radimo na unapređenju energetskog sistema”, poručila je ministarka.

Bilo je reči i o projektu spajanja tržišta električne energije, koja će obezbediti energetsku sigurnost za naredni period.

“Imamo određene projekte kada su u pitanju novi energetski kapaciteti koji koriste obnovljive izvore za proizvodnju energije. Saradnja sa Srbijom će nam pomoći da unapredimo ovaj sektor, posebno imajući u vidu inicijative koje su u vezi sa saradnjom dveju država”, zaključio je Bojanić.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti