Energetika i rudarstvo osnova za razvoj i budućnost Srbije

Foto: Vlada Republike Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom o nastavku saradnje, posebno u oblasti reformi, zelene ekonomije i energetske efikasnosti.

Mihajlović je prenela da je na sastanku bilo reči o nekoliko važnih strateških pravaca, poput zelene ekonomije i zelene energetike, jer, iako znamo da se deo struje dobija iz uglja, drugi deo je iz hidroenergije i želimo da energetiku pospešimo i učinimo čistijom.

S druge strane, kako je navela, razgovarali smo i o energetskoj efikasnosti, odnosno racionalnoj upotrebi energije, na čemu ćemo raditi sa Svetskom bankom.

Potpredsednica Vlade je istakla da je jedna tema danas posebno delegirana od strane Ministarstva, a to je reforma i stvaranje energetskog i rudarskog sektora pogodnim prostorom za investiranje.

Prema njenim rečima, kao što smo uveli elektronske građevinske dozvole, tako ćemo raditi na uvođenju e-energetike i e-rudarstva, da sve dozvole, licence, potrebne potvrde za rad i projekte učinimo digitalizovanim i elektronski dostupnim.

U pitanju je ozbiljna reforma koja zahteva izmenu mnogih zakona u ovom sektoru, navela je ona i iskazala zahvalnost Svetskoj banci, koja je naš prijatelj svih ovih godina i sa kojom smo u prethodnom ministarstvu uradili mnoge velike stvari, od reformi građevinskih dozvola, železnice, do velikih infrastrukturnih projekata.

Sigurna sam u to da ćemo kroz buduću saradnju učiniti da energetika, kao bazičan sektor u Srbiji, donese ogromne rezultate i veliki doprinos rastu BDP-a, zaključila je Mihajlović.

Ndegva je preneo da je na sastanku bilo reči o reformama u ovom sektoru, što će doprineti razvoju zemlje, o novim mogućnostima u sektoru rudarstva, kao što je litijum, ali i o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti, posebno zelenoj energiji.

U saradnji sa drugim partnerima, nastavićemo da podržavamo Srbiju u svim reformskim procesima, kao što su e-energetika i e-rudarstvo, poručio je on.

Izvor: Vlada Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti