Kroz dijalog do najboljih rešenja za smanjenje uticaja na klimu

Foto: Vlada Republike Srbije

Srbija je globalno posmatrano mali emiter gasova sa efektom staklene bašte, ali je kao potpisnica Sporazuma iz Pariza dodatno prilagodila ciljeve, reči su ministarke Irene Vujović.

Ona je učestvovala na konferenciji „Razgovor o klimatskim promenama“, organizovanoj uz podršku Programa UN za razvoj, u susret 26. konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o promeni klime u Glazgovu.

“Srbija je spremna na povećanje klimatske ambicije u okviru revidiranog Nacionalno određenog doprinosa prema zahtevima Sporazuma iz Pariza, i posvećena ambicioznijem cilju – smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte za 33,3 odsto do 2030. godine u odnosu na nivoe emisija iz 1990. godine. Prvi korak smo napravili usvajanjem Zakona o klimatskim promenama, a sada radimo na podzakonskim aktima, koji će identifikovati uticaje i mere za najranjivije sektore. Kako bismo uspešno ostvarili taj cilj, želimo da oformimo mrežu partnerstava, da čujemo predloge i podstaknemo diskusiju, a tu vidim važnu ulogu i današnjeg dijaloga”, objasnila je ministarka, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo u partnerstvu sa Programom UN za razvoj, kako je navela, realizuje niz projekata koji su osnova za pozicioniranje Srbije kao regionalnog lidera u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Prema njenim rečima donošenje međusektorskih strateških dokumenata još jedan korak u sprovođenju ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan.

Vujović je napomenula da je značajan pomak napravljen i formiranjem novog sastava Nacionalnog saveta za klimatske promene, u čijem radu učestvuju predstavnici ministarstava, akademske zajednice i civilnog sektora.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti