Rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“ upisan na listu Uneska

Foto-ilustracija: Unsplash (Jon Flobrant)

U sklopu Uneskovog programa „Čovek i biosfera“ (MAB) dodato je 20 novih lokacija u Svetsku mrežu rezervata biosfere, koja sada broji 727 rezervata biosfere u 131 zemlji, uključujući 22 prekogranične lokacije. Uneskovi rezervati biosfere sada pokrivaju više od 5 odsto kopnene mase zemlje, u kojoj se kombinuju očuvanje biodiverziteta, obrazovanje o životnoj sredini, istraživanje i održivi razvoj, navodi se u saopštenju Uneska.

Jedan od novoupisanih rezervata prirode je i područje koje obuhvata koridor Mure, Drave i poplavno područje centralnog dela toka Dunava u pet država. Rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“ postao je najveće priznato prirodno dobro na svetu pod međudržavnom zaštitom.

Međunarodni koordinacioni savet Uneskovog programa „Čovek i biosfera“, proglasio je ovo područje na 33. sednici koja se održava u Abudži, u Nigeriji, a na zajednički predlog Srbije, Mađarske, Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Ovo je jedna od najznačajnijih inicijativa u poslednjih 30 godina koja se odnosi na zaštitu prekograničnog područja. Rezervat je primer očuvanog rečnog ekosistema punog različitih biljnih i životinjskih staništa i vrsta. Uz podršku Uneska, proglašenje Rezervata biosfere će dodatno naglasiti prednosti zaštićenih područja, kao globalno prepoznatih za razvoj turizma, očuvanje prirode i restauracije, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Područje se prostire na 931.820 hektara i u njemu živi blizu 900.000 ljudi. Države na čijoj je teritoriji već ulažu napore u njegovo očuvanje, a imaju i iskustva u zajedničkoj implementaciji velikih međunarodnih projekata u oblasti zaštite prirode koje sufinansira Evropska unija.

Nosilac procesa nominacije u Republici Srbiji je Ministarstvo zaštite životne sredine, u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode i Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti