“OIE Srbija 2021”- energetska tranzicija i zelene energije put kojim Srbija ide 

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Konferenciju “OIE Srbija 2021”, koju organizuje Udruženje obnovljivi izbori energije Srbije u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), pod pokroviteljstvom Ministartsva rudarstva i energetike, danas su otvorili Gregor Zelinski, direktor energetskog tima EBRD-a i ministarka Zorana Mihajlović.

Dekarbonizacija, energetska tranzicija, upotreba obnoljivih izvora energije i zelena energetika samo su neke od tema o kojima je bilo reči.

Kako je rekao Gregor Zelinski, nulta emisija gasova je jedan od najvažnijih ciljeva koji su zacrtani za 2050. godinu, a kako bi se to ostvarilo neophodna je veća upotreba tehnologije za čistu energiju. Važnu ulogu u tome ima kapital kao i aktivacija privatnog sektora, te i investitori.

“Nadležni moraju doneti zakone kao i jasna pravila, koja će pratiti zelenu tranziciju. Srbija je zemlja koja ide ka tome, pokrenute reforme, donošenje novih zakona to jasno pokazuju”, kaže Zelinski.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, istakla je da je kroz zakonski okvir pokrenut proces energetske tranzicije.

“Moramo da budemo brzi i efikasni kada je u pitanju dekarbonizacija, bez obzira na otpore koje osećamo. Ako polako, korak po korak, idemo ka tome da zamenimo prljave elektrane koje koriste najgori ugalj i da imamo što više kapaciteta koji koriste obnovljive izvore, možemo da budemo važan faktor u trgovini električnom energijom u ovom delu Evrope“, rekla je ona.

Kako je dodala pitanje dekarbonizacije, zelene energetske tranzicije je globalno i generacijsko pitanje, i kao takvo traži jedinstven odgovor i zajedničko delovanje. 

“To je pitanje zdravlja i životne sredine i ljudi, ona je i potencijal i mogućnosti koje pruža su gotovo nemerljive. To je i novi model rasta, jedna nova industrijska revolucija. Govorim o novim investicijama, novim zelenim radnim mestima. Vrednost projekata novog investicionog ciklusa je 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet biti za OIE“, poručila je Mihajlović.

Kako je ministarka istakla u toku je izrada podzakonskih dokumenata koja će odediti put kojim Srbija treba da ide u narednim decenijama u energetici. Kao i da će prve aukcije biti održane u decembru ove godine.

Naš cilj je da do 2040. godine imamo najmanje 40 odsto energije dobijene iz OIE, a do 2050. i više od 50 odsto. Očekujemo i da emisije štetnih gasova narednih 10 godina prate prosek u EU. Pred nama su veliki izazovi, ali sve što radimo, radimo zajedno sa lokalnim samoupravama, biznis zajednicom i građanima, što se najbolje vidi kroz projekte povećanja energetske efikasnosti i solarnih panela“, istakla je Mihajlović.

Konferencija “OIE Srbija 2021” održava se u Beogradu, a Energetski portal je generalni medijski pokrovitelj ovog događaja. Neveni Đukić, glavnoj urednici, uručena je zahvalnica za podršku Konferenciji.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti