Evropska investicija od 165 miliona evra u Dunavski region

Foto-ilustracija: Pixabay

U narednih šest godina, u Dunavski region biće uloženo 165 miliona evra, i to preko Dunavskog transnacionalnog programa (poznatog kao Interreg), čiji je cilj da se ovaj region što više integriše društveno, ekonomski i teritorijalno.

Ovu investiciju je na završnoj konferenciji projekta Danube Energy+ pod nazivom Innovation ecosystem in the Danube macro region predstavio Amir Kalajdžini, predstavnik Dunavskog transnacionalnog programa za Nemačku.

Kako je naveo, prvi prioritet ovog programa jeste da ovaj region postane pametniji kroz razvoj istraživanja, kao i povećavanje inovativnih kapaciteta i prihvatanje napredne tehnologije, koje će uticati na industrijsku transformaciju i preduzetništvo. Drugi prioritet je smanjenje ispuštanja ugljen-dioksida, kroz promovisanje obnovljivih izvora energije, očuvanje prirode i izgradnje zelene infrastrukture u gradovima.

Takođe je važno ekološko upravljanje vodama i otpadnim vodama. Kao treći i četvrti cilj su navedeni bolja socijalna inkluzija i pristupačnost obrazovanju, razvoj koncepta celoživotnog učenja, kao i unapređenje saradnje samih vlada i ostalih državnih organa u regionu.

„Za učešće će moći da se prijave univerziteti, instituti, privredne komore, regionalne agencije za razvoj, klasteri, neprofitne organizacije, mala i srednja preduzeća. Potrebno je da programi traju od 30 do 36 meseci, da imaju od 8 do 15 partnera iz najmanje 8, a najviše 15 zemalja, a budžet po projektu biće od 1,5 do 2,5 miliona evra. To će svakako zavisiti od veličine projekta, pa je moguće da neki dobije i 3 miliona, ali ovo je prosek”, objasnio je Kalajdžini.

Novac će se donirati projektima kako bi se doprinelo razvoju institucionalnih kapaciteta, pomoglo daljim ulaganjima, podržao razvoj zajedničkog okvira za sprovođenje politika u različitim oblastima kao i njihovo usklađivanje, i za nalaženje inovativnih rešenja za zajedničke probleme.

Biće važno da projekti, pored regionalnog umrežavanja, imaju i partnere iz različitih sektora. Ovaj projekat bi do kraja godine trebalo da usvoji Evropska komisija, a njegovo pokretanje očekuje se na proleće 2022. godine. Dunavski region čine Nemačka, Češka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Ukrajina, Moldavija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Rumunija i Bugarska.

Foto-ilustracija: Pixabay

eć tri godine, srpski Startit je s partnerima iz devet zemalja radio na promeni regionalnog ekosistema. Organizovano je 3.732 poseta i iznedreno 25 mladih inovatora. Uz to su osnovani i habovi, kako u Srbiji, tako i u ostalim državama, za mlade lidere u ovim oblastima. U okviru Startita osnovan je hab sa ciljem da omogući podršku razvoja mladih inovatora.

Dunavski transnacionalni program (DTP) je finansijski instrument specifičnog opsega i sa nezavisnim telom za donošenje odluka koji podržava objedinjavanje politika u području Dunava u odabranim poljima pod zajedničkim odredbama Evropske unije (EU) i regulativom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vezi sa Strategijom EU za Dunavski region (EUSDR). Transnacionalni projekti treba da ostvare uticaj na nacionalnu, regionalnu i lokalnu politiku. U cilju postizanja većeg stepena teritorijalne integracije u veoma heterogenom Dunavskom regionu, DTP deluje kao pogonski motor politike i pionirski se hvata u koštac sa zajedničkim izazovima i potrebama u specifičnim sferama politike.

Tekst u celosti možete pročitati u Magazinu Energetskog portala VODNI RESURSI

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti