Crna Gora usvojila zakon koji štiti potrošače i industriju od zloupotreba tržišta energije

Foto-ilustracija: Pixabay

Uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice, Crna Gora je usvojila ključni deo zakona o integritetu i transparentnosti veleprodajnog energetskog tržišta.

Novi zakon ovlašćuje nacionalnog regulatora da nadgleda tržište energije i istražuje zloupotrebu tržišta, čime se osigurava da se cenama energije ne manipuliše.

Sekretarijat aktivno sarađuje sa ministarstvom nadležnim za energetiku i nacionalnim regulatorom kako bi reforma energetskog sektora funkcionisala u korist potrošača i doprinela nesmetanom funkcionisanju panevropskog energetskog tržišta.

Usvajanjem zakona, Crna Gora je ispravila i propust da se Uredba REMIT transponuje do 29. novembra 2019. godine, što je potvrđeno Odlukom Ministarskog saveta Energetske zajednice od 30. novembra 2021. godine.

Uredbom o celovitosti i transparentnosti veleprodajnog tržišta energije (eng. Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency – REMIT) normiraju se jedinstvena pravila postupanja na veleprodajnim tržištima električne energije i prirodnog gasa u Ugovornim stranama Energetske zajednice (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Gruzija, Kosovo*, Severna Makedonija, Moldavija, Srbija i Ukrajina).

Izvor: Energetska zajednica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti