Crna Gora – Utvrđene izmene Zakona o energetici

Foto Ilustracija: Pexels

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici s izveštajem sa javne rasprave. Donošenjem predloženog propisa uspostavlja se obaveza markiranja tečnog goriva naftnog porekla i biogoriva koji se stavljaju na tržište Crne Gore, u cilju dalje regulacije i razvoja tržišta i stvaraju se uslovi za njegovo bolje funkcionisanje.

“U diskusiji je naglašeno da će novi pravni okvir omogućiti bolje praćenje i kontrolu trgovine ovim gorivom jer je obezbeđen sistem kontrole u svakoj fazi prometnog lanca. Samim tim, sprečava se i nelojalna konkurencija, čime će se doprineti da učesnici na tržištu koji posluju u skladu sa zakonom, odnosno redovno izmiruju svoje fiskalne obaveze, imaju veći promet i učešće na tržištu, a istovremeno se kroz suzbijanje nelegalne trgovine eliminišu negativni efekti poslovanja kompanija koje u procesu nabavke i prometa tečnog goriva ne izmiruju svoje poreske obaveze”, objašnjeno je iz Vlade.

Kako navode, predloženim izmenama je propisan i postupak izbora lica koje vrši markiranje tečnog goriva naftnog porekla i biogoriva, uslovi za učešće u postupku javnog nadmetanja i kriterijumi za vrednovanje ponuda, kao i izbor ovlašćene laboratorije koja proverava koncentraciju markera, ukoliko se u prethodnom postupku analize utvrdi da koncentracija markera nije u skladu sa ovim zakonom.

“Predviđena su i dodatna prava, dužnosti i ovlašćenja tržišnog inspektora u delu koji se odnosi na markiranje ovih goriva. Pored ostalog, predviđena je i obaveza registracije odnosno upisa skladišta naftnih derivata i biogoriva za sopstvene potrebe kapaciteta preko dve tone i stanica za snabdevanje sopstvenih prevoznih sredstava za koje se ne izdaje licenca”, stoji u saopštenju Vlade.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti