Crna Gora – suva bušotina u podmorju povod za slavlje

Foto-ilustracija: Unsplash (Grant Durr)

Srećom po Jadransko more, obalu i građane Crne Gore, ispostavilo se da je istražna bušotina konzorcijuma Eni – Novatek suva, izjavio je za Portal RTCG ekološki i građanski aktivista Aleksandar Dragićević.

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović saopštio je da proizvodnja ugljovodonika na ležištu koje buši konzorcijum kompanija Eni i Novatek u crnogorskom podmorju neće biti moguća, jer je bušotina, prema informacijama koncesionara, suva.

“Na svu sreću, jer u slučaju i jednog incidenta sa izlivanjem nafte iz naftne platforme, brodova rafinerija ili tankera koju bi naftu prevozili, Crna Gora nije i nikada neće imati kapaciteta ni mehanizacije da se izbori i na vreme sanira naftnu mrlju što bi imalo katastrofalne posledice kako po živi svet tako i po turizam“, kazao je Dragićević.

On je pojasnio da je teret sanacije incidenta po ugovoru preuzeo koncesionar, koji bi mehanizaciju morao da transportuje iz Italije, te bi potencijalni ekološki incident sa naftne platforme koja bi bila udaljena svega dvadesetak kilometara od plaža izazvao nesagledive posledice.

„Ne treba trošiti reči o tome koliko je finansijski deo ugovora bio štetan po Crnu Goru i njene građane. Sada kada je saga o Crnoj Gori kao Kuvajtu završena, možemo se pridružiti ostatku sveta koji pravi otklon od fosilnih goriva kroz ulaganje u zelene tehnologije i privlačenje zelenih investicija“, zaključio je Dragićević.

Ekološka aktivistkinja iz Organizacije KOD Nina Pantović je reagujući na vest da u crnogorskom moru nafte nema kazala da je “poltička klasa toliko bila ubeđena da nafta postoji da su skoro i nas ubedili da je to stvarno tako”.

“Sve je delovalo kao da treba samo da se iskopa neka rupa i da će crno zlato da nam donese ogromno bogatstvo, a mi nećemo morati ništa raditi do kraja života. Nametano nam je ekonomsko blagostanje na bazi pretpostavki, kopao se bunar, a vode niodkuda. Sada, nakon prvog bušenja znamo da nafte i gasa nema, ali ne znamo na koliko mesta će da se buši i ko će da nadoknadi nastalu štetu u morskom ekosistemu, jer buka i vibracije su pogubni za ribe, delfine i morske kornjače. I dalje nam izveštaji o načinu rada i posledicma bušenja nisu dostupni”, naglasila je Pantović.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti