Crna Gora – Prostorni plan u skladu sa razvojem obnovljivih izvora energije

Foto-ilustracija: Pixabay

Prilikom izrade Prostornog plana Crne Gore mora se obezbediti energetska sigurnost i rezervisati prostor za ključnu infrastrukturu, poput dalekovoda, hidroelektrana, solarnih i vetroelektrana. Glavni izazovi na tom putu biće otvoreno tržište energije, kao i puna integracija obnovljivih izvora energije, zaključeno je na drugom konsultativnom sastanku na izradi Koncepta Prostornog plana Crne Gore, koji je održalo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa stručnjacima iz oblasti energetike.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović je kazao da je energetika, poput saobraćaja, pokretač razvoja Crne Gore, ali u isto vreme, energetski razvoj, mora da prati i zaštita životne sredine.

Kako navode u saopštenju Ministarstva, obrađivač Plana u oblasti energetike Zoran Miljanić naveo je da je u periodu trajanja Plana, do 2040. godine neophodno obezbediti sigurnost snabdevanja energijom, razvoj konkurentog tržišta i održivi energetski razvoj.

Prof. Branko Radulović, koji je sastanku pristustvovao kao stručnjak iz oblasti privrednog razvoja, poručio je da se mora imati vizija, da se napravi plan koji će biti održiv, ali i ekonomski isplativ.

„Nadam se da će, na kraju, predlog Plana izglasati 81 poslanik, jer nam je to jedan od najvažnijih strateških dokumenata“, poručio je Radulović.

Kada je u pitanju oblast elektrokomunikacija, glavni zaključak sa sastanka je da infrastruktura mora biti dostupna u celoj Crnoj Gori, jer nam je pandemija COVID-19 pokazala značaj novih trendova u poslovanju i digitalne tranzicije.

Svetlana Jovanović, rukovodilac izrade Prostornog plana CG predstavila je strateške ciljeve za rudarstvo, mineralne sirovine, ugljovodonike, i navela važnost razumne eksploatacije mineralnih sirovina, kako bi se rešio konflikt između eksploatacije i zaštite životne sredine. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, EPCG-a, CEDIS-a, CGES-a, Inženjerske komore, Uprave za ugljovodonike, profesori Elektrotehničkog fakulteta, kao i predstavnici MEPG-a.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti