Crna Gora uskoro dobija još jedno zaštićeno prirodno dobro

Foto-ilustracija: Unsplash (Wladislaw Peljuchn)

Brdo Vrmac uskoro bi moglo da postane zaštićeno prirodno dobro, naime, opštine Kotor i Tivat u saradnji sa Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine, otpočele su postupak za proglašenje ovog lokaliteta za prirodno dobro.

„Shodno obavezama proisteklim iz važećeg Zakona o zaštiti prirode, pre formalnog proglašenja zaštićenim prirodnim dobrom predstoje obimna istraživanja prirodnih vrednosti područja, kao i drugih segmenata koji su od značaja za zaštitu (ambijentalne, pejzažne, kulturne i druge vrednosti). Nakon svih, zakonom predviđenih procedura i usvajanja predloga o proglašenju zaštićenog prirodnog dobra, Vrmac će uživati određeni stepen zaštite, a samim tim i promocije i unapređenja“, navodi se u saopštenju.

Prostor Vrmca, kako dodaju, predstavlja integralnu prirodnu celinu koju u administrativnom smislu dele opštine Tivat i Kotor.

„Ovaj prostor, međutim, sa aspekta zaštite biodiverziteta, mora biti celovito zaštićen, a njegov dalji razvoj kontrolisan i usmeren na očuvanje i unapređenje izvornih vrednosti zbog kojih se štiti, saglasni su predstavnici ove dve opštine“, navodi se u saopštenju, prenosi RTCG.

Iz Opštine Tivat ističu da su dragoceni podaci o izuzetnim vrednostima područja Vrmca sadržani u studijama izrađenim kroz implementaciju IPA prekograničnog projekta „Baština-pokretač razvoja“, realizovanog u okviru programa prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske uz ukupnu podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a takođe i u brojnim drugim radovima obezbeđenim kroz dugogodišnje delovanje nevladinih organizacija i institucija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti