Užice u saradnji sa Tuzlom rešava problem kabastog otpada

Foto-ilustracija: Pixabay

U okviru projekta prekogranične saradnje sa Tuzlom, Regionalni centar za upravljanje otpadom u Užicu dobiće mobilno postrojenje za usitnjavanje otpada (šreder), navodi se na sajtu grada.

Realizacija trećeg po redu zajedničkog projekta Užica i Tuzle “Upravljanje kabastim otpadom”, koji će u potpunosti rešiti problem kabastog i građevinskog otpada, otpočela je 1. marta. Zahvaljujući ovom projektu, vrednom 576 664 evra, gradovi Užice i Tuzla dobiće po jedan šreder i po 20 kontejnera.

Posle postrojenja koje je testirano tokom prošle sedmice, danas je u JKP Duboko stiglo i drugo, a nakon testiranja ući će se u proceduru nabavke. Predviđeno je da šreder pored kabastog može da reciklira i građevinski otpad, tako da će Užice biti među prvim gradovima u Srbiji koji će na ovaj način rešiti problem ove vrste otpada.

Početkom aprila na deponiju Duboko stigao je i bager guseničar koji će doprineti efikasnijem radu u delu gde se otpad deponuje. U oktobru prošle godine kupljen je novi kamion a krajem godine i nova prikolica.

Povodom zvaničnog početka realizacije projekta “Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom, na teritoriji gradova Užica i Tuzle (BWL)” u Tuzli je održana konferencija za medije, gde su se pored domaćina Zvjezdana Karadžina, ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoline Kantona Tuzla, Mirele Uljić, pomoćnice gradonačelnika Tuzle i Admira Bećirovića, direktora JKP Komunalac javnosti su se obratili Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnika Užica i Momir Milovanović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko.

“Projekat vredan oko 570 hiljada evra, u okviru koga će gradovi Užice i Tuzla dobiti po jedan šreder, grajfer i 56 kontejnera rešiće problem upravljanja kabastim i građevinskim otpadom na način da od tog otpada svi imaju korist, a da on pritom neće zatrpavati telo deponije,” rekao je Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnika Užica.

Po rečima direktora JKP Duboko Momira Milovanovića ovo će sigurno biti još jedan, a treći po redu, uspešno realizovan projekat prekogranične saradnje Užica i Tuzle i ova dva komunalna preduzeća. Vredna oprema i dobro uspostavljen sistem doneće dobrobit svima.

Održivo upravljanje otpadom u Užicu i Tuzli cilj je projekta čiju realizaciju kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020, u okviru instrumenta predpristupne pomoći, pri čemu je ugovorno telo Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU), Ministarstvo finansija Republike Srbije. Nosilac projekta je RCUO Duboko Užice, a partneri su JKP Komunalac i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti