Osnovano telo za unapređenje ekološkog obrazovanja

Foto-ilustracija: Unsplash (Anna Earl)

Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisali su sporazum o osnivanju zajedničkog tela za saradnju na razvijanju programa sistemskog i participativnog obrazovanja za oblast zaštite životne sredine u cilju održivog razvoja, navodi se na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Osnivanje zajedničkog tela, koje će raditi na sistemskoj ekološkoj edukaciji dece i mladih u cilju podizanja svesti o zaštiti životne sredine, klimatskim promenama i održivom razvoju, najavili su resorni ministri Irena Vujović i Branko Ružić na sastanku održanom početkom aprila.

Zadatak ovog tela je da se bavi pitanjima razvoja programa sistemskog i participativnog obrazovanja za oblast zaštite životne sredine i njegove integracije u sistem formalnog obrazovanja Srbije, kojima je priroda takva da je neophodna kontinuirana saradnja oba resora u Vladi, imajući u vidu njihovu nadležnost.

U fokusu će biti i promovisanje važnosti očuvanja životne sredine, kao i razvijanje svesti i dalje unapređivanje znanja kod dece i mladih iz ove oblasti.

Zajedničkim telom, koje čine predstavnici oba ministarstva, predsedavaće Jelena Tanasković, državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Profesorka biologije Aleksandra Lukić ranije je za RTS izjavila da su deca dosta opterećena gradivom, naročito od petog razreda. Konkretan predmet posvećen ekologiji mogao bi da se uvede, ali kao dodatna aktivnost koja se ne ocenjuje.

„Ekologija je zastupljena u nastavi iz biologije ‒ govorimo o zaštićenim i ugroženim vrstama, staništima, deca sve to prihvataju, često i dosta emotivno. Učenici bi možda trebalo da dobiju neko konkretnije dodatno znanje o zaštiti prirode kroz angažovanje stručnijeg lica, kao samog ekologaˮ, ističe Lukićeva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti