Izdvojeno 23 miliona dinara za obrazovanje poljoprivredne struke

Foto-ilustracija: Unsplash (Henry Be)

Resorni pokrajinski sekretarijat namenio je finansijska sredstva u visini od 23 miliona dinara radi unapređivanja nastave u oblasti poljoprivrede i što boljih uslova za primenu stečenih znanja u praksi, navodi se na sajtu AP Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je danas 12 ugovora o bespovratnim sredstvima korisnicima koji su ostvarili to pravo u okviru konkursa.

Sekretar Božić je podsetio na značaj konkursa za intenzivnije korišćenje poljoprivrednog zemljišta kojim raspolažu naučnoistraživačke ustanove i srednje poljoprivredne škole. Sekretarijat će uvek podržati  institucije čiji je cilj obrazovanje novih kadrova u poljoprivredi, naglasio je on.

„Predmet konkursa je upravo dodela sredstava za nabavku nove opreme i poljoprivredne mehanizacije, koja će doprineti boljem obrazovanju i sticanju novih znanja u srednjim poljoprivrednim školama i na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu“, naglasio je sekretar Božić.

Ovoga puta sredstva je dobilo 11 srednjih škola i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Sredstva su opredeljena srednjim stručnim školama u Zrenjaninu, Kanjiži, Somboru, Futogu, Pančevu, Bačkoj Topoli, Baču, Rumi, Irigu, Kuli i Vršcu, a najveće interesovanje vladalo je za nabavku pogonske i priključne poljoprivredne mehanizacije.

Poljoprivredni fakultet dobio je sredstva u visini od tri miliona dinara, što će iskoristiti za nabavku traktora, istakao je dekan ove visokoškolske ustanove,  Nedeljko Tica.

„Ovo je treći traktor koji Poljoprivredni fakultet nabavlja na osnovu podrške Pokrajinske vlade. Ova podrška nam je izuzetno važna jer na taj način omogućavamo da naši studenti imaju najsavremeniju poljoprivrednu mehanizaciju, a sa druge strane, sa ovim traktorom koji ćemo koristiti za intenzivnu voćarsko-vinogradarsku proizvodnju, biće moguća obrada površina koje fakultet koristi po osnovu zakupa, što će kroz spoj nauke i prakse obezbediti našim studentima podizanje znanja na viši nivo“, zaključio je dekan.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti