Počelo uklanjanje pruge u Dunavskoj ulici

Foto-ilustracija: Unsplash (Anton Darius)

Nedavno su započeti radovi na uklanjanju pruge van funkcije u Dunavskoj ulici na Dorćolu koji su u sklopu priprema za izgradnju linijskog parka od 4,6 kilometara.

Glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić izjavio je da će linijski park umnogome promeniti Beograd, jer će taj prostor prestati da bude prepreka izlasku stanovnika na reke.

„Park će biti integralni deo budućeg centra dunavskog dela Starog grada, tu će u svakom trenutku biti najveći broj građana koji će moći da uživaju u najsavremenijim zelenim površinama, delovima arhitekture i mobilijaru“, istakao je glavni urbanista.

On je dodao da očekuje da će deo radova krenuti na jesen, od Beton hale kroz prostor Kule Nebojša, a da će se početkom sledeće godine nastaviti sa radovima ka Pančevačkom mostu. Dve godine nakon tog roka očekujemo da ćemo imati u celosti izgrađen park“, najavio je Stojčić.

Ministar za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Tomislav Momirović juče je obišao radove na uklanjanju pruge i tom prilikom je naglasio da je linijski park primer da se ne zaboravljaju ni prostori koji direktno omogućavaju kvalitetniji život građana.

„Ako zaboravimo na svoj kraj, svoj grad, na ono šta se nalazi ispred naše kuće ili na to kako izgleda naša zgrada, uzalud investiramo milijarde evra u novu infrastrukturu i uzalud podižemo ekonomski standard ove zemlje. Kao Beograđanin koji je vezan za Dorćol, smatram da je važno da se izgradi linijski park koji će biti najlepši park u Beogradu a verovatno i u regionu „, istakao je Momirović.

Zahvaljujući izgradnji linijskog parka, svi stanovnici Dorćola, Donjeg Dorćola, naselja 25. maj uskoro će imati potpuno drugačiji kvalitet života na rekama, a ministar je ocenio da će, kada se izgradi park, taj kraj izgledati kao mali Njujork u Beogradu.

Radove je obišao i predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović koji je ocenio da je izgradnja linijskog parka za tu opštinu jedan od najvažnijih projekata koji je započeo ove godine. On je dodao da će sa linijskim parkom Dorćol dobiti veliki broj novog drveća, pešačke i trim-staze, odnosno više prostora gde će građani moći da provode slobodno vreme.

„Važno je da se deo posla oko imovinsko-pravnih odnosa i pripreme realizacije obavi efikasno i brzo, te da krene da se realizuje dobrom dinamikom. Uklanjanje ostataka pruge je zapravo priprema za realizaciju velikog projekta koji će direktno unaprediti kvalitet života građana, pogotovo Donjeg Dorćola, jer praktično će park čija je dužina preko 4,6 kilometra, sa preko 5.000 novih sadnica, biti zelena oaza u srcu grada“, rekao je Marjanović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti