Koale na listi ugroženih životinja

Foto-ilustracija: Unsplash (Adrian Pereira)

Australija je nakon dramatičnog pada broja koala, ove životinje uvrstila na listu ugroženih vrsta na većem delu njene istočne obale. Krčenje šuma, posebno uništavanje stabala eukaliptusa, požari, suše, bolesti uticali su na to da, ljupki mali torbari gotovo u potpunosti izumru.

Vlada Australije saopštila je da se na ovoj listi nalaze Kvinslend, Novi Južni Vels i Australijska Prestonička Teritorija, prenose svetski mediji.

Istraživači su pre nekoliko godina upozorili na to da koale mogu da nestanu do 2050. godine. Kako je tada rečeno tome najviše doprinosi uništavanje šuma, njihovih prirodnih staništa.

U velikim požarima tokom 2019. i 2020. godine u Australiji je uginulo čak tri milijardi životinja. Koliko koala je nestalo pred vatrenom stihijom nikada se neće saznati. Nažalost mnoge životnije su, nakon požara, uginule od gladi, preživljenog stresa i drugo.  

Kada na sve to dođu i suše, u kojima stabla eukaliptusa, glavni izvor ishrane koala, budu desetkovana, nije ni čudno što ove životinje brzo nestaju.

Odrasla koala dnevno pojede do dva kilograma lišća eukaliptusa. Da bi se biljke eukaliptusa oporavile posle požara, suša, potrebno je nekoliko meseci, što ne ostavlja prikladan izvor hrane za koale, tako da mnoge umiru od gladi.

Nadležni su pozvali da se koale zaštite, te da se smanji uništavanje njihovog prirodnog staništa.

Koale su jedine životinje na svetu koje imaju otiske prstiju, poput ljudskih. Reč „koala“ na jeziku Aboridžina (domorodačka plemena koji su naselili prostor Australije), u slobodnom prevodu znači „bez vode“. U stanju su da spavaju i po 20 sati dnevno i odlični su plivači.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti