Bez adekvatne zaštite, koale iz Novog Južnog Velsa mogu nestati za 30 godina

Foto-ilustracija: Unsplash (Nani Pv)

U australijskoj državi Novi Južni Vels koale bi mogle da nestanu do 2050. godine ako vlada odmah ne interveniše kako bi zaštitila njih i njihovo stanište.

Krčenje zemljišta za potrebe poljoprivrede, urbani razvoj, rudarstvo i šumarstvo bili su najveći faktor fragmentacije i gubitka staništa za životinje u Novom Južnom Velsu u Australiji, državi sa najvećim brojem stanovnika u proteklih nekoliko decenija.

Požari koji su krajem godine opustošili Australiju uništili su skoro četvrtinu staništa za koale.

„Dokazi ne mogu biti jasniji. Jedini način na koji će unuci naše dece videti koalu u divljini u Novom Južnom Velsu biće kada vlada postupi po preporukama odbora“, navodi se u konačnom izveštaju na 311 stranica istrage.

Izveštaj, koji je naručila višestranačka skupštinska komisija, daje 42 preporuke, uključujući hitan popis stanovništva, koji daje prednost zaštiti životinja u planiranju urbanog razvoja i povećava sredstva za očuvanje staništa. Stjuart Blank, menadžer čišćenja i obnove zemljišta pri Svetskom fondu za zaštitu prirode Australije, pozvao je vladu da poštuje preporuke i pojača zaštitu staništa životinja.

„Svetski fond za zaštitu prirode Australije poziva premijera Novog Južnog Velsa da napiše zakone o raščišćavanju zemljišta kako bi se zaštitilo stanište za koale, povećalo finansiranje poljoprivrednika koji aktivno čuvaju drveće gde žive koale. Potrebno je i da se zabrani seča šuma i plantaža u kojima žive koale“, istakao je Stjuart Blank.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti