Najviša hibridna zgrada na svetu od drveta, stakla i čelika gradi se u Sidneju

Ukoliko se ostvari novi projekat, Sidnej bi uskoro mogoa da postane grad u kome će biti izgrađena najviša hibridna zgrada na svetu, soliter od 40 spratova od čelika, stakla i drveta.

Dizajnerski studio BVN i projektni biro sa sedištem u Njujorku „SHoP Architects“ dobili su zadatak da projektuju sedište softverske kompanije „Atlassian“ koje traba da bude izgrađeno od drveta, čelika i stakla.

Foto: Facebook (screenshot)

Zgrada bi trebalo da ima oko 40 spratova, prirodnu ventilaciju u velike terase oplemenjene biljkama. Za izgradnju ovakve hibridne konstrukcije biće utrošen materijal koji smanjuje emisiju ugljen-dioksida za 50 odsto u odnosu na klasične tehnike izgradnje. A kada bude izgrađen koristiće i 50 odsto manje energije. Imaće i solarne panele koji će proizvoditi 100 odsto obnovljivu energiju.

Za izgradnju će biti korišćena tehnika poznata kao MTC (Mass Timber Construction) koja uključuje čelični egzoskelet koji podupire ostatak konstrukcije. To je jedna od najnaprednijih tehnologija u industriji građevinarstva koja ima odgovor na globalnu klimatsku krizu. Zgrada će biti izgrađena u bilizini glavne železničke stanice u Sidneju i mogla bi da bude završena do 2025. godine, a u njoj će biti obezbeđen radni prostor za oko 25.000 zaposlenih.

Širom sveta zbog pandemije koronavirusa zatvorene su mnoge poslovne zgrade, a neke kompanije predviđaju da će njihovi zaposleni trajno raditi od kuće. Ali u kompaniji „Altassian“ veruju da će buduća zgrada odgovarati novonastaloj situaciji.

„Prostor koji gradimo biće održiv i veoma fleksibilan. Gradi se namenski za budućnost, za svet sutrašnjice, ne za današnji“, ističe Skot Farkuhar, jedan od osnivača kompanije.

Trenutno najviša građevina od drveta na svetu je kula od 18 spratova u norveškom gradu Brumundalu. Toranj je visok 85 metara i otvoren je 2019. godine.

Postoji sve veći broj dokaza da je drvo održiva alternativa za beton i čelik. Početkom godine u Beču je otvoren kombinovani HoHo toranj, samo metar niži od norveškog, a nagrađivani japanski arhitekta Sigiri Ban projektovao je „hibridni“ stambeni kompleks koji će biti završen do kraja godine u Vankuveru u Kanadi.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti