Umesto ugradnje klima uređaja u Beču sade drveće

Najzelenija prestonica sveta odlučno nastavlja svoju borbu protiv klimatskih promena. Hlađenje je moguće i bez klima uređaja!

Osim što građanima pruža zdravstvene pogodnosti, drveće u gradovima doprinosi i estetskom izgledu ulica i gradskih četvrti, ali podiže i vrednost nekretnina. Bečka gradska uprava toga je itekako svesna pa je prošle godine za sadnju stabala i održavanje postojećeg zelenila izdvojila čak osam miliona evra, a ove je godine za istu namenu dodala još tri. No, u gusto izgrađenim delovima Beča ipak postoje lokacije na kojima se stabla ne mogu saditi.

Foto-ilustracija: Unsplash (Luca N.)

Drveće i zelene površine su, smatraju u bečkoj gradskoj upravi, najbolji klima uređaji. Iako gotovo nema ulice ili dela grada gde u poslednje vreme nisu posađena nova stabla, razmišlja se i o lokacijama gde zbog guste izgrađenosti ili previsokih troškova preuređenja javnih površina i premeštanja podzemnih instalacija to ipak nije moguće. Na takvim lokacijama se u cilju zaštite od letnjih vrućina i štetnog sunčevog zračenja kreće s postavljanjem kreativnih roletni i nadstrešnica nad javnim površinama. Ova mogućnost se pruža svim vlasnicima zgrada jer je Beč, to već i ptice na granama znaju, najzeleniji grad na svetu koji se odlučno prilagođava klimatskim promenama.

Novi projekat gradske uprave pod nazivom „Wiener Schatten“ („Bečke senke“) predstavljen je 10. maja, a sprovodiće se s ciljem zaštite od štetnog delovanja sunčevog zračenja i osigurati dovoljno hlada na javnim gradskim površinama.

Prema podacima Središnjeg austrijskog zavoda za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG), prošlo leto je u Beču bilo najtoplije u istoriji merenja. Tako je u samom središtu grada zabeleženo čak 39 izrazito toplih dana s temperaturom vazduha i iznad 30 stepeni Celzijusa.

„Beč, kao jedan od gradova koji je najteže pogođen klimatskom krizom, može očekivati još toplije letnje dane i sve intenzivnije toplotne talase“, izjavila je bečka zamenica gradonačelnika Birdžit Hebajn. „Vrućine su naročito opasne za decu i starije ili bolesne ljude i generalno predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje.“ Projektom koji je predstavljen u nedelju, građani Beča trebali bi se dodatno zaštititi od letnjih vrućina, a u tu su svrhu bečka magistratska odeljenja za zaštitu okoline (MA 22), arhitekturu i urbani dizajn (MA 19) izradili katalog „Wiener Schatten“ koji sadrži ideje i mogućnosti za postavljanje različitih roletni  na gradskim ulicama i trgovima.

Foto-ilustracija: Unsplash (Mike van den Bos)

„Ovaj projekt našem gradu i njegovima građanima i građankama pomaže u prilagođavanju klimatskim promenama i to oblikovanjem novih gradskih pejzaža. Takođe, njime želimo da podstaknemo stanovništvo na učešće i pokretanje vlastitih projekata“, kazala je Birdžit Hebajn. Katalog je namenjen realizaciji raznih umetničkih projekata u gradskim četvrtima, ali i vlasnicima vrtova i kompanijama koje ih održavaju, kao i privatnim osobama i udruženjima.

Tende, roletne, pergole ili umetničke instalacije – sve su to mogućnosti koje su poslednjih nekoliko meseci osmišljavali stručnjaci navedenih bečkih odeljenja, ali i brojni spoljni saradnici i arhitektonska kompanija „Gaupenraub+/-„. Ideje predstavljene u katalogu „Wiener Schatten“ predstavljaju nove mogućnosti zaklanjanja javnih površina i zaštite od sunca, koje neće samo hladiti gradski prostor, već će biti kompatibilne s gradskim pejzažom i dodatno doprineti njegovoj lepoti i živopisnosti.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sereja Ris)

Mogućnosti zaklanjana od sunca su brojne: od tekstilnih tendi i roletni raznih oblika u uskim uličicama, preko pergola, umetničkih instalacija i stvaranja hlada u delovima gradskih četvrti do parkleta i jednostavnih nadstrešnica nad pločnicima. Građani i članovi udruženja sada imaju mogućnost da zaklone pločnike ispred svojih kuća i zgrada i poslovnih prostora. Kao što je već ranije kroz projekat CityMaking! Wien gradska uprava pružala savete i uputstva za projektovanje i izgradnju vlastitih parkleta – produžetaka pločnika koji stanarima obližnjih zgrada pruža više prostora i mogućnosti za odmor i druženje, i sada postoje jasni i detaljno razrađeni kriterijumi koji olakšavaju i ubrzavaju izdavanje odobrenja za postavljanje novih elemenata pravljenja prirodnog hlada. Sve to detaljno je objašnjeno u katalogu „Wiener Schatten“ koji ujedno propisuje sve uslove i upućuje na odgovarajuće odseke gradske uprave kojima treba podneti prijave. Zahvaljujući detaljno pripremljenom projektu prijave se mogu početi podnositi već ove nedelje.

Gradska uprava je već započela s uređenjem trga „Christian-Broda-Platz“ u okrugu Mariahilf gde će se do leta završiti postavljanje velikog sunčanog jedra, delimično okačenog na stubovima javne rasvete. Ovaj prostrani trg nalazi se na kraju poznate trgovačke ulice Mariahilfer Straße koja je pre nekoliko godina temeljno preuređena i pretvorena u najveću bečku „zonu susreta“. Na drugi lokacijama, posebno na trgovačkim ulicama, za postavljanje i pričvršćivanje roletni će se koristiti postojeći elementi za postavljanje božićnih dekoracija. U gradskoj upravi takođe napominju kako se tekstilne tende i pergole mogu prvenstveno koristiti na lokacijama na kojima nije moguća sadnja drveća zbog podzemnih vodovodnih cevi, optičkih kablova ili kanalizacijskih cevi.

Katalog „Wiener Schatten“ može se preuzeti na linku.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti