Koji je najzeleniji grad na svetu?

Foto: Regina Hügli

Konsultantska kuća Resonance Consultancy je u svom najnovijem izvještaju austrijsku prestonicu proglasila najzelenijim gradom za 2020. godinu. Odmah iza Beča u ovoj kategoriji su se pozicionirali Minhen, Berlin i Madrid.

U rangiranju najboljih upoređeno je 100 gradova širom sveta koji imaju više od milion stanovnika i ujedno najveći broj recenzija na platformi Tripadvisor.

Beč je u sveobuhvatnom poretku zauzeo 36. mesto, a prema rangiranju najzelenijih gradova prvo.

Ovo su neki od kriterijuma poretka zelenih gradova:

Beč je bodove osvojio na osnovu „inovativnih ideja u polju mobilnosti i javnih parkova“. Pored toga se istakao kao jedan od retkih gradova sa nacionalnim parkom u okviru grada, Donau-Auen. Prema poretku Resonance Consultancy, glavni grad Austrije predstavlja evropsko merilo lokalnog javnog prevoza. Gotovo polovina stanovništva poseduje godišnju kartu za javni prevoz i redovno je koristi.

„Odličan rezultat pokazuje da Beč u mnogim oblastima predstavlja uzor za druge metropole. Parkovi i zelene površine u gradu koji su dostupni stanovnicima čine upravo taj visoki kvalitet života. Kao pametan grad sa održivim idejama za mobilnost, energiju, život i rad, Beč je dobro opremljen za budućnost“, rekao je gradonačelnik Beča Majkl Ludvig.

Izvor: Eurocomm-PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti