Da li će okean napajati domove u Australiji?

Većina energije koja se koristi za snabdevanje Australije potiče od uglja. Tek 17 odsto proizvodnje električne energije u 2017. godini i samo 6 odsto potrošnje u ovoj zemlji činila je obnovljiva energija. Razlog za ovakvom statistikom leži u tome što je Australija bogata ugljem, koji je i najjeftiniji resurs u zemlji.

Foto-ilustracija: Unsplash (Manuel Sardo)

Ipak, stvari se polako menjaju u korist čiste energije. Proizvodnja energije vetra povećana je za 20 odsto, a korišćenje energije sunca za 23 odsto. Pored toga, u svom nastojanju da se udalji od fosilnih goriva, Australija sad radi na tome da počne da se napaja pomoću plime.

Ovi projekti su još uvek pionirski, ali ono što se ističe kao najveća prednost ovog izvora energije jeste predvidljivost morskih struja, a time i plime i oseke.

Ipak, izgradnja turbina za plimu nije baš jeftina, te predstavlja veliki izazov. Projektovanje najveće svetske elektrane koja se napaja pomoću plime u Južnoj Koreji koštala je više od 300 miliona dolara.

Energija plime najviše privlači jer se čini gotovo beskonačnom, poput okeana. Ipak, neka istraživanja ukazuju na to da još nije provereno kako izgradnja plimskih istalacija može uticati na morski svet, a pored toga visoki troškovi ograničavaju njenu primenu širom sveta.

Uprkos svemu tome, australijska vlada investira u različite projekte ove vodene energije, kako bi se što pre zaključilo na koji način snaga okeana može pomoći u obogaćivanju energetskog miksa države.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti