Prva hibridna plutajuća platforma proizvodi energiju pomoću Sunca, talasa i vetra

Foto: SINN Power

Nemačka kompanija SINN Power je, prema sopstvenim tvrdnjama, razvila prvu plutajuću platformu koja proizvodi energiju pomoću tri obnovljiva izvora – Sunca, talasa i vetra. U leto ove godine pružiće proizvođačima solarnih panela priliku da testiraju svoje proizvode u sklopu ove neobične energetske konstrukcije u gradu Iraklio u Grčkoj.

Pored toga što će predstavljati idealni izvor za snabdevanje obalskih naselja energijom čistog porekla i neće zahtevati priključak na električnu mrežu (off grid), SINN Power najavljuje da će svojevrsna hibridna elektrana biti izdržljiva. Testovi su pokazali da ni talasi od 6 metara neće omesti njeno funkcionisanje, pa će korišćenje biti moguće i u područjima burnog mora.

Iako je konstrukcija modularna, inovativna i robusna, biće pristupačna, najavila je kompanija.

Generalni direktor Filip Sin je naglasio da je modularnost okosnica poslovanja kompanije od samog začetka i dodao da njihovi izumi imaju visok stepena fleksibilnosti i širok spektar upotrebe. „Plutajuća platforma bi mogla da bude obnovljivi izvor energije letovalištima na Karibima, ali i da doprinese raširenijoj primeni vetroelektrana u svetu. SINN Power je prvi ponudio prilagodljivo energetsko rešenje koje crpi energiju Sunca, talasa i vetra i podešava se prema klimatskim uslovima uz cenu koja je konkurenta drugim već dokazanim tehnologijama“, objasnio je Sin.

SINN Power posluje i gradi sisteme na energiju talasa počev od 2015. godine. U njihovom asortimanu se nalaze i visokotehnološki generatori, elektroenergetske komponente i „skladišta“ energije.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti