Prečišćavanje otpadnih voda, upravljanje otpadom i čist vazduh – prioriteti životne sredine u Srbiji

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan održao je video sastanak sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Republici Srbiji Fransoaz Žakob. Tema sastanka bila je sumiranje dosadašnje saradnje Republike Srbije i UN-a u oblasti zaštite životne sredine i mogući modaliteti zajedničkog rada u narednom periodu.

Najviša predstavnica UN-a u Srbiji i ministar Trivan razgovarali su o nastavku saradnje na uspostavljanju okvira za cirkularnu ekonomiju u Srbiji, jer je koncept cirkularne ekonomije sastavni i veoma važan deo evropskog i svetskog ekonomskog sistema, koji otvara prostor za inovacije i može biti od velikog značaja za pomoć ekonomskom napretku zemalja, naročito u krizi koja je nastupila kao posledica svetske pandemije virusa KOVID-19.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jan Huber)

Zajednički je ocenjena važna uloga Srbije, u regionalnim i globalnim aktivnostima u zaštiti životne sredine i klimatskih promena, koju ima kao potpredsednik UNEA-5 i COP-26 i koja je pokrenuta i potvrđena i na Ministarskoj konferenciji zemalja Južne i Jugoistočne Evrope održanoj prošle godine u Beogradu.

„Za Srbiju je veoma važno da nastavimo sa projektima za koje smo se, i na prethodnom sastanku koji je održan u januaru ove godine, gospođa Žakob i ja saglasili da su prioritet kada je u pitanju očuvanje životne sredine u Srbiji i regionu, a to su: izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda, regionalnih centara za upravljanje otpadom i poboljšanje kvaliteta vazduha“, rekao je ministar Trivan.

Istakao je zadovoljstvo što je Srbija prisutna i prepoznata kao odgovoran i pouzdan partner od strane značajnih organizacija i programa pri Ujedinjenim nacijama.

„Radili smo u saradnji i uz finansijsku podršku organizacija UN-a, kroz desetine projekata kojima smo unapredili razne oblasti zaštite životne sredine, od edukacije javnog i privatnog sektora za bolje razumevanje međunarodnih sporazuma iz oblasti ekologije, preko smanjenja emisije izduvnih gasova, ublažavanja klimatskih promena, pošumljavanja, upravljanja otpadom“, ukazao je ministar

„Saglasili smo se da je potrebno još mnogo toga da se uradi i pokrene kada je u pitanju ekologija, kako u Srbiji, tako i u čitavom regionu i da u narednom periodu treba raditi na projektima od regionalnog značaja, kao što je smanjenje zagađenja vazduha“, izjavio je ministar Trivan.

Stalna koordinatorka UN-a Srbiji Fransoaz Žakob ponovila je da je pitanje zaštite životne sredine veoma značajno za društveno-ekonomski razvoj jedne zemlje i izrazila spremnost da ova organizacija nastavi sa pružanjem podrške i pomoći u unapređenju životne sredine Srbije.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti