Akcelerator za energetski i klimatski snažnije gradove

Danas počinje prvi vebinar u sklopu projekta Akcelerator za gradove, programa podrške fokusiranog na gradove koji daje znanje, resurse i alate za klimatsku i energetsku tranziciju gradova.

Mnogi evropski i svetski gradovi planiraju da izađu iz karantina snažniji i zdraviji i odgovore na ekonomsku krizu kombinacijom zelenih razvojnih rešenja i novih poslova za grad i građane – povećavaju se kilometri biciklističkih staza, zelene, rekreativne i pešačke zone kako bi vazduh ostao čist bez štetnih gasova iz saobraćaja, budući da su upravo osobe s respiratornim problemima najranjivije na koronavirus. Planiraju se intenzivne energetske obnove domova i zgrada i solarizacija krovova. Gradovi se transformišu u zelenija, zdravija i otpornija mesta za život svojih građana.

Foto-ilustracija: Unsplash (Dimitry Anikin)

A šta planiraju hrvatski gradovi?

Devet hrvatskih gradova: Velika Gorica, Vrbovec, Karlovac, Sveta Nedjelja, Zabok, Pazin, Poreč, Rovinj, Ivanić Grad idu u smeru energetske i klimatske tranzicije putem uključivanja u Akcelerator za gradove gde će dobiti mogućnost da svoje projekte razvijaju uz pomoć relevantnih stručnjaka za teme u Hrvatskoj. Gradovi koji se žele pridružiti to mogu učiniti putem onlajn prijave.

Zelena energetska zadruga i REGEA osmislili su program podrške Akcelerator za gradove, prvi takav i jedinstven program u Hrvatskoj. Akcelerator je osmišljen u saradnji s gradovima kako bi čelnici unutar i izvan gradskih većnica mogli nadvladati prepreke, redizajnirati procese sprovođenja projekata i testirati društvene i tehničke inovacije koje mogu poboljšati život stanovnika u gradu. Program podrške je podržan od strane Zajednice inovacija za klimu Evropskog instituta za inovacije i tehnologije – EIT Climate-KIC-a.

Šta je tačno Akcelerator za gradove?

Akcelerator za gradove jedinstven je program podrške fokusiran na gradove koji daje znanje, resurse i alate za klimatsku i energetsku tranziciju gradova. Za savladavanje izazova s kojima se gradovi suočavaju potreban je doprinos različitih sektora, nivoa vlasti, civilnog društva i stanovnika, a akcelerator okuplja sve te učesnike kao jedan povezani točak promene.

„Gradove vidimo kao aktivne nosioce lokalnih rešenja za izgradnju održivosti i otpornosti na promene koje dolaze. Udružili smo snage u pronalaženju odgovora na lokalne izazove te ćemo omogućiti mentorsku i tehničku podršku gradovima pri implementaciji lokalnih rešenja. Cilj nam je podstaći što više gradova da se odvaže i krenu u smeru energetske i klimatske tranzicije te pozivamo i druge gradove da se priključe Akceleratoru za gradove”, objasnila je voditeljka programa podrške Hajdana Rukavina iz Zelene energetske zadruge.

Foto-ilustracija: Unsplash (Loudge)

Akcelerator je osmišljen kao osmomesečni program, a zbog pandemije koronavirusa i preporuka epidemiologa za održavanje fizičke distance, kroz mesec maj aktivnosti se održavaju isključivo putem digitalnih alata, odnosno vebinara:

6. maja u 13h – Kako oživeti ulice i trgove u vašem gradu?
14. maja u 13h – Kako doći do zajedničkih rešenja u gradovima?
20. majau 13h – Kako stvoriti mogućnosti za solarizaciju gradova?
27. majau 13 – Kako sprovoditi urbanu energetsku obnovu u skladu s Evropskim zelenim planom?

Akcelerator je započeo s dva važna digitalna događaja koja su se održala u aprilu. Prvi je izazov „Danas za sutra“, koji je Zelena energetska zadruga organizovala u saradnji s Gradom Križevcima. Uključivanjem raznih lokalnih aktera, ZEZ je uspešno mobilizovao lokalnu zajednicu koja je tražila rešenja za otporan i nezavistan grad nakon krize. Drugi je usledio nakon nedelju dana – nacionalni hakaton „VersusVirus“, koji su, uz ostale partnere, organizirali ZEZ i REGEA, a na kojem je 15 timova i 50 učesnika zajedno „hakovalo“ probleme izazvane pandemijom virusa KOVID-19. Akcelerator za gradove sprovodi se od strane Zelene energetske zadruge, Regionalne energetske agencije Severozapadne Hrvatske, Udruženja gradova RH i Programa Zajednice inovacija za klimu Evropskog instituta za inovacije i tehnologije – EIT Climate-KIC-a, a podržan je od strane Terra Hub-a, Energy Cities, programa EUKI te EU programa Horizon 2020.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti