Zamena svetiljki u opštini Vrbas rezultovaće uštedom energije od 80 odsto

Foto: Invictus (Vrbas pre)

U opštini Vrbas u toku je realizacija projekta zamene javnog osvetljenja, koja se sprovodi kroz model javno privatnog partnerstva. Zamenom ukupno 2.530 svetiljki novim LED svetiljkama garantovano je da se ostvari ušteda u potrošnji električne energiji od oko 80 odsto, a ukupni troškovi funkcionisanja sistema javnog osvetljenja će se smanjiti za oko 12 odsto najmanje odnosno za 20.000 evra na godišnjem nivou.

„Završetak radova za našu zajednicu doneće osvetljenje boljeg kvaliteta u skladu sa standardom JUSEN 13210, prosečno oko 200 odsto bolju osvetljenost, direktnu finansijsku uštedu u budžetu od oko 12 odsto, veću bezbednost na ulicama i kretanje u saobraćaju, višu energetsku bezbednost i smanjenje emisije CO2 za oko 4.043,82 tona godišnje, odnosno 24.475,32 tona u periodu trajanja ugovora, kao i poslovanje i ulaganje bez kreditnog zaduženja za našu lokalnu samoupravu. Benefit je i da ugrađena oprema i primenjene mere u celosti postaju vlasništvo grada i to bez ulaganja od strane grada, a najveći deo efekata je besplatno korišćenje u prvih 2-6 meseci, jer se tokom radova sve koristi bez naknade i održavanja“, izjavio je predsednik opštine Vrbas Milan Glušac.

Foto: Invictus (Vrbas posle)

Privatni partneri Petrol Ljubljana i Smart Energy Investment obezbeđuju 100 odsto sredstava za realizaciju investicije, garantuju uštedu uz bankarsku garanciju i vek trajanja LED svetiljki od oko četvrt veka. Zamenom neefikasne javne rasvete vrši se usklađivanje sa najmodernijim evropskim standardima.

Opština Vrbas potpisala je Povelju gradonačelnika, kojom su se priključili porodici 6.170 lokalnih samouprava u Evropi i van nje, sa više od 190 miliona stanovnika, koje karakterišu zajednička posvećenost povećanju energetske efikasnosti i smanjenju gasova s efektom staklene bašte. Evropska unija podržava ovakvu vrstu projekata koji doprinose ostvarivanju važnih ciljeva vezanih za klimu i energiju.

Izvor: Invictus

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti