Razvijen prototip prvog srpskog respiratora

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović saopštio je juče, 5. maja, da su srpska startap kompanija „SmartResearch“ i Institut „Mihajlo Pupin“ razvili prototip prvog srpskog respiratora.

Foto-ilustracija: Unsplash (Bill Oxford)

Popović je u izjavi za agenciju Tanjug istakao da je ovo velika pobeda srpske pameti i znanja srpskih inženjera, i dodao da će osvojena tehnološka rešenja biti korišćena u proizvodnji srpskih respiratora za tretman pacijenata zaraženih koronavirusom.

On je objasnio da je dizajn ovog proizvoda prilagođen brzim tehnologijama proizvodnje, 3D štampom, CNC mašinama i laser sekačima, uz napomenu da je najveći deo komponenti proizveden u Srbiji.

Za sada je, kako je naglasio, proizvedeno pet prototipskih uređaja, a po njihovoj verifikaciji, proizvodni kapacitet Instituta „Mihajlo Pupin“ mogao bi da bude deset kompletnih uređaja dnevno.

Prema njegovoj oceni, uz podršku partnera iz namenske industrije moguće je značajno povećati proizvodni kapacitet.

Ministar je podsetio na to da je primarni cilj bio da se uređaj uspešno razvije u datom periodu i da se potvrde sve potrebne tehničke karakteristike za visoko sofisticirani medicinski uređaj ovog tipa.

Ova faza razvoja završena je u roku od 30 dana, kao što je i predviđeno ugovorom o finansiranju između Fonda za inovacionu delatnost i preduzeća „SmartResearch“, naveo je Popović i najavio da će prezentacija prvog srpskog respiratora biti održana sledeće nedelje.

On je precizirao da su u timu, koji je razvio ovaj respirator, učestvovali brojni inženjeri elektrotehnike, mašinstva i programeri, prvenstveno iz Instituta „Mihajlo Pupin“, kao i lekari anesteziolozi i jedan molekularni biolog, tako da se može zaključiti da je spoj znanja lekara i inženjera budućnost medicine.

Državni Fond za inovacionu delatnost podržao je na javnom pozivu, čiji su rezultati objavljeni 26. marta, preduzeće „SmartResearch“ sa 5,54 miliona dinara za razvoj i proizvodnju pet prototipova uređaja za automatsku mehaničku ventilaciju pozitivnim pritiskom.

Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća, čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane koronavirusom.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti