„Arktički bum“ – prva plutajuća nuklearna elektrana

Foto-ilustracija: Pixabay

Nuklearno plovilo, potpuno ekološki bezbedan ledolomac, uskoro kreće na put sa severa Rusije do najudaljenijih naselja koje ne mogu da imaju dalekovode i struju zbog izuzetno niskih temperatura.

„Arktički bum“ je najveća atrakcija na upravo otvorenoj međunarodnoj konferenciji o nuklearnoj tehnologiji „Atom Ekspo“ u Sočiju.

Prvi put će jedan brod pretvoren u nuklearnu elektranu krenuti do Arktika i do najzabačenijih delova Severnog pola, a od toga ga dele smo još minimalne tehnološke provere.

Brod kompanije „Rosatom“ trenutno je usidren u ruskom gradu Murmansku. Procenjuje se da će ceo projekat snabdevanja struje Severnog pola koštati oko osam milijardi evra.

Na severu Rusije zbog izuzetno niskih temperatura ne postoje uslovi za dopremanje električne energije, pa će im stoga ova ploveća elektrana doneti svetlost i grejanje.

Na konferenciji u Sočiju su predstavljena najnovija svetska nuklearna čuda koja se koriste za mirnodopske svrhe. Najavljeno je da će Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisati dva memoranduma sa „Rosatomom“ o pripremi javnosti i o obuci kadrova za korišćenje nuklearne energije u mirne svrhe. Najavljena je izgradnja Istraživačkog centra za nuklearne tehnologije, zajednički projekat Srbije i ruske korporacije za atomsku energiju, koji će biti započet naredne godine.

Na sajmu učestvuje 3.500 ljudi iz 74 zemlje.

Željka Vesić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti