Plutajući solarni paneli na Maldivima (VIDEO)

Foto: Swimsol

Maldivska Republika prostire se na gotovo 1200 ostva u Indijskom okeanu od kojih je tek nekoliko veće od jednog kvadratnog kilometra. Priroda je prema ovom arhipelagu bila prilično blagonaklona – ne samo da mu je podarila nepregledna prostranstva beličastog peska, raznovrstan morski svet, koralne grebene i kristalno čistu vodu, već i obilje sunčevih zraka.

Pre nego što pomislite da smo turistička agencija koja reklamira paket-aranžman za luksuzno maldivsko odmaralište, naglasićemo da se u nastavku nećemo baviti Suncem kao sredstvom za dobijanje tamnog tena, već za dobijanje energije.

Prepoznajući osunčanost Maldiva kao potencijal za proizvodnju energije, a u nedostatku kopna i stabilnih krovova (usled karakteristične ostrvske arhitekture) za postavku solarnih panela, austrijsko preduzeće Swimsol je, u saradnji sa Bečkim univerzitetom i nemačkim institutom Fraunhofer, došlo do alternativnog rešenja. Umesto da ih „uzemlje“, oni su solarne jedinice „usidrili“. Svaka od njih zauzima površinu od 14 kvadratnih metara i može da napaja 25 domaćinstava. Postavljene su na aluminijumske okvire koji ne ometaju morska kretanja.

Sistem SolarSea izuzetno je izdržljiv – inženjeri ističu da mu talasi do 2m i vetar do 120 km/h ne mogu naškoditi – i tako barem narednih 30 godina koliko iznosi garantni rok.

Foto: Swimsol

Još jedna dobra strana ovog izuma je i brzina i jednostavnost njegovog sklapanja – preduzeće Swimsol tvrdi da tek tri čoveka za svega jedan dan na plaži može da konstruiše njihovu neobičnu platformu, zbog čega je porede sa Ikea nameštajem.

Prema proračunima, plutajući solarni paneli su, zavisno od doba dana, od 5 do 10 odsto efikasniji u odnosu na svoje krovne ekvivalente u istom podneblju. Razlog tome su efekat hlađenja vode i odbijanje zraka o površinu okeana.

Kako se ne bi narušio razvoj korala kojima je takođe potrebna sunčeva svetlost, važno je da se vodi računa da se ploče instaliraju na mestima sa peskovitim dnom. Neke od njih su, štaviše, „opkoljene“ kolonijama ovih organizama, čime su pretvorene veštačke grebene.

Šta je sa ostalim morskim stvorenjima? S obzirom na to da ribe vole senovite predele, okolina SolarSea predstavlja im kulise za „igru žmurke“.

Ne samo da je struja iz obnovljivih izvora primamljiva iz ekološke perspektive, već i iz perspektive novčanika. Bez subvencija vlade, cena energije koju prodaje Swimsol niža je od one koja dolazi iz znatno prljavijih naftnih derivata.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti