Beč planira da postane prvi grad u Evropi potpuno pokriven 5G mrežom

Trenutna situacija izazvana pandemijom koronavirusa pokazala je koliko je digitalna komunikacija postala važna za sva područja života. Član bečke gradske vlade za digitalizaciju, Peter Hanke je stoga postavio cilj: „Beč bi trebao da postane prvi grad u Evropi potpuno pokriven 5G mrežom.“ Programom finansiranja vrednim 20 miliona evra Grad Beč sada osigurava da se brzo izvrše potrebna ulaganja u širenje mreže.

Foto-ilustracija: Unsplash (Macau Photo Agency)

„Za Beč, kao najbolji grad za život, neophodna je dobra ponuda komunikacijske tehnologije. Uz širenje širokopojasne mreže pomoću optičke tehnologije, mobilna komunikacija jedno je od osnovnih obeležja koja čine izvanredno mesto za život i savremenu poslovnu lokaciju s najnovijom tehnologijom. 5G je najnovija generacija mobilne mreže i mobilni internet postaje sve važniji. To primećujemo i sada u krizi. Zato podržavamo brzo širenje 5G mrežu u Beču sa 20 miliona evra “, rekao je Peter Hanke, član gradske vlade za finansije i digitalizaciju.

„Digitalizacija je danas važnija nego ikad i može nam pomoći da bolje prevaziđemo ovu krizu“, naglašava Markus Grausam, direktor A1 (Telekom Austria Group). „Dobro razvijene, stabilne širokopojasne mreže osnova su za iskorištavanje digitalnog potencijala, a 5G je ključna tehnologija za digitalizaciju poslovne lokacije. Početkom godine započeli smo s najvećom 5G mrežom, u Beču već postoji 60 lokacija. Za dalje širenje, novi program finansiranja Grada Beča za korišćenje vlastitih gradskih baznih stanica važan je doprinos 5G strategiji i digitalnoj budućnosti“, rekao je Grausam.

Program finansiranja uključuje antenske jarbole koje će početi s radom između 1. jula 2020. i 30. juna 2022. godine. Ovo vremensko ograničenje daje podsticaj da se naročito brzo implementiraju investicije u 5G mrežu u Beču i da se na taj način, pre drugih gradova, napravi važan korak u pravcu potpune pokrivenosti.

Izvor: Eurocomm-PR Sarajevo

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti