5G tehnologija ipak nije štetna za zdravlje ljudi?

Stručnjaci kažu da se radiofrekvencijski opseg 5G mreže već godinama koristi upotrebljava za druge službe. Profesorka Irini Reljin sa Elektrotehničkog fakulteta kaže da je reč je o nejonizirajućem zračenju koje nije štetno po zdravlje ljudi.

Foto-ilustracija: Pixabay

Profesorka Irini Reljin kaže da je nju i njene kolege iznenadila odluke Slovenije da zaustavi uvođenje 5G mreže, s obzirom na to da su nadležni u Sloveniji veoma sistematični i svoje odluke donose posle mnogo razmišljanja.

„Oni su u decembru počeli o tome da razmišljaju. U januaru su na nivou EU donesene preporuke, odnosno pravila koja se odnose na zaštitu 5G mreže i to su preporuke koje se odnose na javne nabavke. Tako da se čini da nije jedini razlog taj strah, premda Slovenija, kao i sve zemlje Evropske unije, ima dosta blaže kriterijume po pitanju nejonizujećeg zračenja u odnosu na Srbiju“, istakla je gošća Jutarnjeg programa RTS-a.

Prema njenim rečima, mnogi proizvođači opreme u svetu traže da se ublaže kriterijumi za uvođenje 5G mreža, i to pri vrlo visokim frekvencijama, što nije verovatno da će se u skorije vreme desiti.

Moguće je da je Slovenija zbog toga zaustavila uvođenje, ali, kako kaže, najverovatnije ta zabrana neće trajati dugo.

„Propisane granice u Srbiji su sasvim dovoljne. Svaka nova tehnologija podrazumeva da vi imate bolje kodovanjem zaštićene signale, koje u prisustvu smetnji možete lakše da detektujete. Rezultat toga je da vi radite sa manjim snagama nego prethodna generacija. Zbog toga 5G tehnologija ne bi trebalo da bude ništa opasnija, već čak i bezbednija u poređenju sa 4G“, objašnjava Irini Reljin.

Profesorka ETF-a ističe da 5G mreža nudi značajno veći protok za korisnike, mnogo veće brzine, što znači manja kašnjenja.

„Ono što se od novih tehnologija zahteva je manje kašnjenja kako bi ono bilo na nivou percepcije čoveka, a to znači da možete da uvodite sisteme za automatizaciju bez učestvovanja čoveka“, kaže Irini Reljin.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti