Uplatite „uslovni obrok“ za socijalno ugrožene – od nedavno i u srpskim restoranima!

Pre otprilike dve godine, Mirjana i njene dve kćerke pokrenule su akciju prikupljanja i poklanjanja hrane za socijalno ugrožene u Novom Sadu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Njihov poduhvat je prevazišao sva početna očekivanja, te se trenutno sprovodi u više od 20 gradova u Srbiji uz svesrdnu podršku više od 30 saradnika. Najznačajniji podatak u ovoj priči svakako jeste to što učesnici ove humanitarne inicijative svakodnevno obezbeđuju osnovne životne potrepštine za nekoliko stotina porodica uz samostalnu organizaciju na potpuno volonterskoj osnovi.

Tri žene su dugo radile same, ali s obzirom na to da se neprekidno povećavao broj osoba koje su im se obraćale za pomoć, u novembru 2019. godine su otvorile Fejsbuk grupu i pozvale ljude da se priključe njihovim naporima da obraduju sugrađane u teškoj materijalnoj situaciji.

Prvobitnu zamisao da članovi pokrivaju samo Novi Sad „razbili“ su stanovnici drugih naselja sa željom da se pridruže doniranju kroz „Obrok za porodicu“, pa su ubrzo osnovane i podgrupe za različite opštine i gradove. Na taj način volonteri su zbrinuli porodice od Subotice i Odžaka, preko Temerina, Beograda, Ruskog Krstura i Kule do Loznice i Prijepolja.

Donacije u okviru „Obroka za porodicu“ su pre svega namenjene samohranim majkama, starijima koji su ostali bez posla, penzionerima i bolesnicima.

Prema rezultatima istraživanja Instituta za prehrambene tehnologije, u Srbiji se godišnje baci čak 250 hiljada tona hrane, od čega jedna trećina dolazi iz domaćinstava. Putem „Obroka za porodicu“ mogli bismo da hranu, umesto ka deponiji, usmerimo ka praznim stomacima materijalno ranjivih pripadnika društva. Naravno, pored toga je neophodno i da skladištimo artikle na odgovarajući način, kao i da savesno planiramo kupovinu.

Mirjana naglašava: „Novac ne primamo, niti dajemo. Prihvatamo isključivo donacije u namirnicama, garderobi i slično.“

Foto-ilustracija: Pixabay

Šta je to „uslovni obrok“ i kako ga uplatiti ili poručiti?

Nova aktivnost u sklopu „Obroka za porodicu“ podrazumeva uplaćivanje tzv. uslovnog obroka.

U nekoliko restorana u Novom Sadu, ali i drugim mestima, u prilici ste da, pored svog jela, platite i još jedno za nekog budućeg gladnog namernika. On će moći da dobije vaš poklon prostim pozivanjem na uslovni obrok. Uplaćuje se po principu koliko-ko-može, objašnjava Mirjana i dodaje da „Obrok za porodicu“ u tom slučaju deluje kao posrednik. Restorani javljaju koordinatorima koliko je hrane uplaćeno kod njih, a koordinatori upućuju porodice u svom sistemu gde mogu da preuzmu svoje jelo.

Novosadski ugostiteljski objekti u kojima je, u saradnji s vlasnicima, moguće uplatiti i poručiti uslovni obrok su:

  • „Trattoria Vapene“ (Fruškogorska 4),
  • „Pecivo neizrecivo“ (Veselina Masleše 38a),
  • „Iglo M Tijana“ (Rumenačka 43),
  • „Branine domaće kiflice“,
  • „Bananas – Veggie & Raw Cuisine“ (Laze Telečkog 7),
  • Palačinkarnica „Nirvana“ (Koste Racina 27),
  • „Krilce i pivce“ (Puškinova 16).

Ostale opštine i gradovi u svojim lokalnim grupama „Obrok za porodicu“ obaveštavaju zainteresovanu javnost o tome koji su restorani deo mreže svojevrsnih darodavaca. Ugostiteljski objekti su obeleženi i odgovarajućom nalepnicom koja mušterije upućuje na mogućnost uplaćivanja i poručivanja uslovnog obroka.

Praksa vodi poreklo iz italijanskog gradića Napulja, od tzv. uslovne kafe (caffè sospeso, ital). Ona se potom proširila Italijom, a kasnije i svetom stigavši i do Hong Konga. Nedavno smo je usvojili i mi. U međuvremenu od uslovne kafe se razvio i uslovni obrok.

Najvažnije stavke italijanske tradicije predstavljaju deljenje i podsticanje zajedništva – svako daje u skladu sa svojim budžetom, a uzima onaj kome je potrebno.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti