Svet baca milijarde tona hrane, a „srećni sat niskih cena“ je finsko rešenje problema

Više od 820 miliona ljudi na svetu gladuje, a istovremeno 1,3 milijarde tona hrane truli na deponijama. U procesu raspadanja se ispušta metan – gas koji je, prema naučnim procenama, dvadeset pet puta opasniji u odnosu na ugljen-dioksid, što produbljuje još jedan problem čovečanstva – klimatske promene. Ipak, odgovorno upravljanje resursima nam je uglavnom u svim domenima života i dalje apstraktan pojam i tek nekolicina inicijativa utire put održivoj budućnosti. Među njima se nalazi i jedna koju je pokrenuo finski lanac supermarketa „S-market“.

Foto-ilustracija: Unsplash (Phuong Tran)

Iako kovanicu „srećni sat“ (happy hour) najčešće koriste kafići i klubovi kako bi promovisali niže cene pića, niko u „S-marketu“ u radničkom kvartu Helsinkija u periodu od 9 do 10 sati uveče nije u potrazi za zabavom i alkoholom, već za jeftinim parčetom svinjetine, piletine ili lososa ili, pak, za nekim drugim proizvodom na ogromnom sniženju zato što mu u ponoć ističe rok trajanja.

Cene artikala, koje su već umanjene za 30 odsto, se dan pred istek roka umanje za još 60. Njihova pristupačnost Fincima predstavlja dodatni podsticaj da ih kupe, pa tako neće završiti među smećem, već u nečijem stomaku.

Kampanja će se u naredne dve godine sprovoditi u više od 900 prodajnih objekata širom zemlje.

U Srbiji se na godišnjem niovu baci 250 hiljada kilograma hrane. Način na koji možete da utičete na smanjenje ove količine je i da ostatke hrane poklonite onima koji je nemaju pomoću Donoruma.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti