Doniranje hrane u Hrvatskoj tokom 2019. godine nadmašilo očekivanja i oborilo rekorde!

U sklopu priprema za dodelu priznanja „Najdonator“ hrvatskim kompanijama koje su prijavile najviše donirane hrane u prošloj godini, objavljeni su podaci o ukupnim prijavljenim donacijama, saopštio je Ekovjesnik.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jakob Owens)

Kako je prema podacima državnih tela ukupna nabavna vrednost donirane hrane bez PDV-a u 2019. godini iznosila 12.991.467 kuna (oko 1,75 miliona evra), ostvareno je značajno povećanje u odnosu na 2018. kada je prijavljeno 9.936.882 kuna (1,33 miliona evra). Poreskoj upravi je, prema pisanju hrvatskog portala, donacije prijavilo ukupno 67 preduzeća.

„Izvrsne vesti, hvala svima koji su dali doprinos! Porast doniranja hrane za gotovo trećinu u odnosu na prethodnu godinu je velika stvar. To znači da su socijalne prodavnice i narodne kuhinje mogle bolje napuniti police i nahraniti više naših sugrađana u potrebi. Od kad se bavim problemom doniranja i bacanja hrane, Hrvatska je napravila vidljiv pomak i nadam se da je ovo početak pozitivnog trenda“, izjavila je potpredsednica evropskih socijalista i organizatorka priznanja „Najdonator“ Biljana Borzan.

Borzan i Mreža hrane Hrvatske su pre nekoliko godina pokrenuli inicijativu „Najdonator“ kako bi odali priznanje najvećim donatorima hrane iz kategorija velikih trgovaca i proizvođača. Dobitnici priznanja u 2018. i 2019. godine su bili Konzum i Dukat.

Treća dodela „Najdonatora“ održaće se na jesen 2020. godine u Evropskom parlamentu, a novost je uvođenje nove kategorije u kojoj će se dodeliti priznanje donatorima iz manjih preduzeća.

„Veseli nas što ćemo ponovo dodeliti nagradu ‘Najdonator’, zajedno s evropskom zastupnicom Biljanom Borzan. Naime, iz godine u godinu sve je više vidljiva i svest donatora da poklanjaju hranu socijalno ugroženima, ali i rad Ministarstva poljoprivrede na sistemskom rešavanju ovoga problema. Posebno bismo naglasili da povećana svest, kao i organizacija donatora, može doprineti smanjenju bacanja hrane i doniranja onima koji je potrebno, te se radujemo da ova nagrada predstavlja veliku čast, ali i obavezu donatorima“, rekao je Zoran Grozdanov, koordinator Mreže hrane.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti