Aktivisti od britanske vlade zahtevaju budžet za postizanje ugljenične neutralnosti

Foto-ilustracija: Unsplash (Piotr Gaertig)

Od Vlade Velike Britanije kampanje za borbu protiv klimatskih promena zahtevaju da se utvrdi jasan budžetski plan za nultu emisiju ugljen-dioksida. Time bi odluka o budžetu odredila aktivnosti vlade kad je reč o klimatskoj politici, što bi dalo jasan pozitivan signal o ispunjenju cilja nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. i obezbedio dalje pregovore na Samitu Ujedinjenih nacija o klimi koji će se održati krajem ove godine.

Zapravo, u petak je u poslednjem trenutku najavljena politika za smanjenje emisije štetnih gasova u kompletnoj britanskoj infrastrukturi odložena. Članovi Grinpisa se nadaju da ovo odlaganje zapravo podrazumeva dopunu plana i njegovu nadogradnju. Ipak, ne kriju razočaranje ukoliko to nije slučaj.

Očekuju, svakako, da vlada u svoj budžet uračuna i klimatske obaveze i da makar 5 odsto troškova uloži upravo u ovaj sektor. Vlada je dala obećanje o formiranju „zelenog“ budžeta i vrlo je bitno da on bude osiguran pre Samita o klimi  u Glazgovu.

Britanski premijer Boris Džonson najavio je zabranu prodaje dizelaša i benzinaca od 2035. godine, a potvrđena je i podrška države za izgradnju kopnenih vetrolektrana, kao i povećanja sadržaja biogoriva u benzinu.

Dodatnu brigu stvaraju hitne mere koje se preuzimaju zbog širenja koronavirusa, te se nadaju da ovo neće odvratiti pažnju od formiranja zelene agende i da to neće usporiti dekarbonizaciju britanske, kao ni svetske ekonomije.

Zelene organizacije očekuju od Britanije da bude svetski lider i da svojim inicijativama podstakne druge zemlje da se posvete ostvarivanju energetske efikasnosti i okrenu obnovljivim izvorima energije.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti