U Srbiji se ove godine sadi milion stabala

„Ove godine u Srbiji u saradnji sa ‘Egzitom’ pokrećemo veliki dugogodišnji projekat sadnje miliona stabala u koji ćemo pozvati i zemlje regiona da se uključe, a kojim ćemo pokazati da je pošumljavanje najbolji način da i Srbija, kao i Evropska unija, dostigne tako važan cilj bez emisije ugljen-dioksida i efekata staklene bašte do 2050. godine“, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. Ministar je pozvao sve institucije, fakultete, škole, civilni sektor i medije da se pridruže u uključe u ovaj veliki projekat koji pokreće Srbija.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine RS

Ministar Trivan je to rekao u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, gde je simboličnom sadnjom stabla kedra u četvrtak, 5. marta, učestvovao u akciji sadnje 12 stabala, kojom se, uz finansijsku podršku Ministarstva zaštite životne sredine, obnavlja i unapređuje biodiverzitet tog jedinstvenog zaštićenog područja od izuzetnog naučnog i obrazovnog značaja. Trivan je kazao da je Botanička bašta „Jevremovac“ jedan od najvrednijih objekata ove vrste ne samo kod nas nego i u regionu kojoj će MZŽS kao i do sada nastaviti da daje podršku.

„U kontekstu klimatskih promena pitanje biodiverziteta postaje najvažnije planetarno pitanje i sadnja drveća i pošumljavanje je jedan od najboljih, najvažnijih i najubedljivijih načina da pokažemo da, čuvajući i unapređujući biodiverzitet sprečavamo posledice klimatskih promena i brinemo za budućnost i prirode i budućih generacija. Sadnja drveća je način da ukažemo javnosti da u tehnokratskom vremenu uništavanja planete, u kome civilizacija učestvuje preko dva veka, možemo da projektujemo bolju i zdraviju budućnost života na Zemlji“, rekao je ministar.

Trivan je takođe ukazao da se biodiverzitet ne čuva samo u botaničkim baštama već i u šumama, parkovima, u čitavoj prirodi i našem okruženju. Podsetio je da je u predhodne dve godine uz podršku MZŽS u lokalnim samoupravama pošumljeno 280 hektara i da je i ove godine raspisan kokurs kojim se finansijski podržava pošumljavanje u opštinama u Srbiji.

Upravnik Botaničke bašte „Jevremovac“ prof. dr Milan Veljić je zahvalio Ministarstvu zaštite životne sredine na podršci u ovoj akciji koja je deo ukupne aktivnosti u revitalizaciji i unapređenju „Jevremovaca“, čiji biljni fond obuhvata 2.000 različitih vrsta.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine RS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti