Hitne mere Srbije za smanjenje zagađenja vazduha – čista energija, elektromobilnost, pošumljavanje

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je juče prvim sastanku Radne grupe za zaštitu vazduha u Republici Srbiji na kojem su dogovoreni hitni koraci koji će u najkraćem roku biti preduzeti kako bi se uticalo na smanjenje zagađenja vazduha u našoj zemlji. Brnabić je ukazala na to da Vlada već radi na primeni novih mera.

Foto: Vlada Srbije

Prema informacijama Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija čestica je blizu prosečnim vrednostima za ovo doba godine i nema razloga za zabrinutost trenutnim stanjem.

Među prioritetima je apostrofirano usvajanje Nacionalnog plana za smanjenje emisija (NERP) na sednici Vlade, kojim će biti verifikovane dosadašnje aktivnosti i definisani novi ciljevi.

Dogovoreno je odobravanje subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila i u tom kontekstu postavljanje brzih elektro-punjača na ključnim mestima putnih koridora. Takvi punjači već postoje na naplatnim stanicama u Subotici, Šidu, Dimitrovgradu, Preševu i Bubanj potoku, a u narednih dva meseca, najkasnije, trebalo bi da budu postavljena još tri – na naplatnoj stanici u Vrčinu i dva u Nišu, na naplatnoj stanici Nais.

Među prioritetima je i pošumljavanje Srbije, a resorni ministar Goran Trivan istakao je da se na tome već radi i da je sve spremno za nastupajući period sadnje drveća i to za teritoriju cele zemlje.

Učesnici sastanka u Vladi Srbije su razgovarali i o pronalasku načina na koji bi što veći broj gradskih toplana prešao sa fosilnih energenata, kao što su mazut, ugalj i lož ulje, na korišćenje biomase. Projekat „Podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije – razvoj tržišta biomase“, koji tako nešto predviđa, već je potpisan u nekoliko gradova u Srbiji.

Poseban akcenat stavljen je na situaciju u Beogradu i razvoj koncepta pametnog grada.

Sastanku u zgradi Vlade Srbije prisustvovali su i resorni ministri  Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, direktor policije Vladimir Rebić, kao i predstavnici relevantnih republičkih i gradskih institucija.

Izvor: Vlada Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti